Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Протести ветерана бивше ОВК у Приштини, прете да уђу у зграду Скупштине

Више стотина ветерана бивше Ослободилачке војске Косова протестује у дворишту скупштине у Приштини због неукључивања борачких категорија у повећање минималне месечне зараде, о којој би посланици данас требало да расправљају.

Ветерани бивше ОВК примају пензију од 170 евра, а нови закон не предвиђа да им се пензија повећава сразмерно минималној заради.

Да не уђу у зграду парламента, ветеране спречава неколико десетина наоружаних полицајаца, опремљених гас маскама, панцирима и другом опремом.

Полиција је демантовала наводе појединих медија на албанском да је употребила сузавац како би растурила учеснике протеста. Организатори протеста, са друге стране, позивају учеснике да не нападају полицију.

Упадом ветарана у двориште скупштине, полиција је додатно заштитила и зграду владе, а на улици око седишта централних институција виђени су и водени топови за разбијање демонстрација.

На протесту су и поједини посланици опозиционих странака, пре свих Демократске партије, настале из политичког крила бивше ОВК.

Посланик ДПК Хисен Бериша појавио се испред ветерана и поручио им да не руше ту институцију, те да ће дати све од себе да нацрт закона којим се утврђује минимална зарада не прође без укључивања ветерана.