PUBLICITY PHOTO - HAUSER 07 - Photo Credit Roger Rich

Stjepan Hauser, član popularnog dueta "2 CELLOS", nastavlja karijeru kao solista i to objavljivanjem debi albuma "Classic", kao i muzičkom turnejom širom sveta.

Na samostalnom albumu Hauser je sarađivao s aranžerom Robinom Smitom i producentom Nikom Patrikom a da poznate kompozicije zvuče kao nikada do sada, pobrinuo se Londonski simfonijski orkestar. Među odabranim kompozicijama na CD se nalaze, pored "Air On G String", odnosno teme iz baleta Petra Čajkovskog "Labudovo jezero", Borodinovog "Nokturna", Rahmanjinovog "Koncerta za klavir br. 2", Mocartovog "Koncerta za klarinet", "Koncerta za klavir br. 2" i čuvena "Lakrimoza" iz Rekvijema. Ljubitelji opere biće obradovani obradom Pučinijeve "Nesun dorma", kao i Hendlove "Lascia Ch’io Pianga" iz opere "Rinaldo", ali i arije iz Maskanjijeve opere "Cavalleria Rusticana". Na albumu se nalaze i dela savremenih kompozitora, kao što je obrada "The Lonely Shepard" (James Last, muzika iz filma "Kill Bill Vol. 1") i "River Flows in You" čiji spot smo imali prilike da vidimo, a čiji je autor južnokorejski kompozitor i pijanista Yiruma.

Po kom principu ste birali melodije za svoj debi album?

- Birao sam svojim srcem, odnosno izabrao sam melodije koje me najviše diraju u dušu i koje su najromantičnije i najnežnije. Još kao mali sam odrastao uz te prekrasne melodije i uvek sam bio romantična duša. Napokon sam tek sada bio u prilici da izaberem te najlepše melodije i odsviram ih na violončelu, koji je sam po sebi najromantičniji instrument.

Izjavili ste da osećate da ste na misiji. Da li je u današnje vreme pomalo to nemoguća misije, jer se forsira neka druga vrsta muzike?

- Nije nemoguća misija, upravo zato je ovo još nešto posebnije i u svom tom šundu i kiču ovo još više dolazi do izražaja kao nešto božanstveno i plemenito što ljudima treba više nego ikada. To je istovremeno način da se izdvojiš od šunda i kiča kojim smo okruženi i tim više ova muzika ispada lepša, čarobnija i kvalitetnija. Zapravo ljudi to prvo prepoznaju zvukom jer shvataju da se radi o nečemu višem i božanstvenom. Ovo je ono što je potrebno svetu sada, melodije i muzika koje imaju srce i dušu, a odsvirane su na violončelu. Osećam kao da sam na misiji, jer je svet poludeo na toliko mnogo načina. Nadam se da će ovaj album dotaći što više ljudi, a sa strašću koju smo uložili u njega, verujem da je to moguće.

Za koje delo sa albuma ste posebno vezani?

- Još kao klinac sam bio jako vezan za Mocartova dela. On mi je bio najdraži kompozitor. Kao tinejdžer sam godine proveo slušajući Mocarta, a on nikada ništa nije napisao za violončelo. Sada sam obradio tri Mocartove stvari na ovom albumu i zvuče kao da su napisane za violončelo. Da je Mocart živ, siguran sam da bi on to preradio za violončelo.

Planirate li promociju albuma i nastup u Beogradu?

- Možda, nikad se ne zna. Videćemo šta će biti, jer postoji mogućnost, a ja uvek volim da dođem u Beograd.

Šta se događa sa "2 Cellos"?

- Sada smo trenutno na pauzi, ali planiramo da se vratimo u velikom stilu za našu desetogodišnjicu 2021. godine i to bi trebalo da bude veliki mega spektakli u svim najvećim centrima sveta.

Da li ste u kontaktu sa kolegom Lukom Šulićem?

- Jesam. Čujemo se, a ponekad se i sretnemo.

Koje osobine izuzetno cenite kod svog kolege, a šta mu zamerate?

- Mi smo jedan super spoj i kada smo zajedno odlično se nadopunjavamo. Različitih smo karaktera, ali zajedno savršeno funkcionišemo. Nikome nikada ništa ne nedostaje i da je drugačije, ne bi valjalo.

Da li ćete otići na Lukin koncert i jeste li imali priliku da poslušate njegov takođe debi album „Vivaldi: The Four Seasons“?

- Ako bude u nekoj blizini, ja ću otići na njegov koncert. Zašto da ne?! Inače slušao sam njegov album i Luka je to fantastično uradio. Vešto i vrhunski je izveo nešto što je teško za violinu, a kamoli za violončelo.

Ozbiljna neozbiljnost

Javnost stiče sliku da ste mnogo neozbiljniji od Luke. Smeta li vam to sada kada radite kao solista?

- Ne, ja sam ozbiljan u toj neozbiljnosti.