Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Рад „на црно” код послодавца би пријавио сваки други запослени

Сваки други грађанин Србије спреман је да пријави свог послодавца због запошљавања „на црно”. Спремнијима од осталих који су учествовали у истраживању „Сива економија и безготовинско плаћање у Србији” су особе од 40 до 49 година (њих је 60 одсто). Они који не би пријавили послодавца, као најчешћи разлог наводе страх од губитка посла, а као препреку због уверења да то није њихова одговорност види трећина испитаника. Ипак, у поређењу са 2022. не уочава се битна разлика у мишљењу грађана по питању спремности на пријаву рада „на црно”. С друге стране, иако је и даље главни разлог за оне који се не би одлучили на овај корак страх од губитка посла, сада се наводи знатно ређе. У овој години око 38 одсто испитаника од укупног броја учесника анкете напомиње то као основни разлог, док је лане тај проценат био безмало 44 одсто.

У синдикатима наводе да је ситуација на терену супротна од оног што показују истраживања. Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката, наглашава да су радници фактички само у анкетама спремни да заокруже ту могућност, да пријаве послодавца који ради „на црно”.

– Запослени се боре за егзистенцију, па су зато спремни да ћуте и трпе, а сами послодавци им пре тога само најаве да их посао више неће чекати уколико их пријаве. Углавном је реч о нискоквалификованим и недовољно образованим и необавештеним грађанима, који раде као грађевинци, физикалци. Ту има највише рада „на црно”. Они ни не слуте да им синдикати могу помоћи, јер такви радници не припадају синдикату нити су у контакту са нама. Ипак, ако се и одваже на тај потез, а такве случајеве могу да набројим на прсте једне руке, добра је вест да су због све већег мањка радне снаге послодавци на крају принуђени да пријављују раднике после интервенција инспекције рада – објашњава Савићева.

Ипак, пракса показује да све више предузећа пријављује конкурентске фирме које послују у сивој зони, али само уколико то предузеће које пријављује ради легално. И истраживање је то потврдило, јер је ове године знатно већи број привредника био спреман на такав корак него лане, што су показали и одговори на питање да ли би пријавили фирму надлежним органима када би имали сазнања да послује у сивој зони.

– У овој години 32,2 одсто испитаних привредника било је спремно да пријави рад „на црно” код конкурентске фирме која послује у сивој зони, а 53,9 одсто њих није. Лане је било таквих 25,3 процента, односно 54,1 одсто предузећа није било спремно да пријави конкурентску фирму. Они који се не би одлучили на овај корак, као најчешћи разлог и даље, иако ређе него 2022, наводе да је то посао државе. С друге стране, чини се да привредници, упркос свему, имају више разумевања за колеге, па готово четвртина каже да је то начин да се преживи, али се и више боје за личну и безбедност фирме (њих 11 одсто) – наводи се у истраживању „Сива економија и безготовинско плаћање”.

У Асоцијацији слободних и независних синдиката подсећају да су фирме које послују у сивој зони у ствари нелојална конкуренција оним привредницима који поштују законе.

– Имали смо неколико таквих случајева, да се пријављују конкурентска предузећа – наглашава Савићева. Случај увек иде на адресу инспекције, а инспекција би по правилу требало да изађе и уради увиђај. Савићева ипак признаје да такав след догађаја не важи, ако је реч о страној великој компанији.

– Онда ствари не иду тако глатко. Синдикати морају да уложе додатни напор да приволе инспекцију да изађе на терен – додаје она.

Истраживање је показало да би у циљу сузбијању сиве економије, а из угла привредника, инспекције најпре требало да се баве откривањем нерегистрованих фирми које послују мимо закона (28 одсто). Толики проценат привредника одговорио је на питање шта је најважније да инспекције контролишу у циљу сузбијања сиве економије. Потом, као одговор следи контролисање пријава радника и плаћање припадајућих пореза и доприноса (20 одсто), па издавање фискалних рачуна (14).