Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Репрезентација Ауто-мото савеза Србије прва у Европи познавању саобраћајних прописа

Ауто-мото савез Србије (АМСС), репрезентација која је представљала Србију на ФИА Европском такмичењу у познавању саобраћајних прописа, одржаном у Бару од 22. до 25. септембра, освојила је прво место у конкуренцији 20 земаља, саопштено је из АМСС.

Златни основци, Нена Божић, Дуња Галик, Алекса Вулин и Виктор Симеуновић, пласирали су се на ово међународно такмичење након што су показали највише знања и вештина у финалу националног такмичења "Шта знаш о саобраћају" у мају ове године, у организацији АМСС.

У саопштењу се подсећа да АМСС већ више од 50 година у основним школама широм Србије реализује програм ‚"Шта знаш о саобраћају", што је, како се истиче, највећа друштвено-одговорна активност у области саобраћајне едукације деце у Србији.

"Верујемо да је ово прави пут којим, заједно са генерацијама наставника, радимо на подизању свести о саобраћајној култури. Циљ нам је да кроз образовање млађих нараштаја креирамо одговорније друштво у ком је бити учесник у саобраћају мање ризично за све. Европски трофеј који су победници нашег националног такмичења ове године донели у Србију је признање на које као нација треба да будемо поносни" изјавио је генерални секретар АМСС Милан Николић.

Kако је наведено, чланови шампионског тима, предвођени тренерима Душаном Тодоровићем и Миодрагом Тасићем, заједно са ученицима истичу да су припреме биле захтевне, али да се труд исплатио.

"Такмичење у Бару састојало се из два дела, теоријског и практичног. На тестовима смо решавали раскрснице, где смо показали своје познавање саобраћајних правила, а имали смо само по 10, 15 секунди по задатку", изјавила је Нена Божић.

Друго место ове године освојила је екипа из Литваније, са чак 49 бодова мање од репрезентације Србије, док је треће место припало основцима из Чешке.

Ово је пета златна медаља коју су АМСС тимови досад освојили на Европским такмичењима Светске аутомобилске федерације.

Највеће национално такмичење основаца у познавању саобраћајних прописа под називом "Шта знаш о саобраћају", у ком сваке године учествује више од 300 хиљада деце широм Србије, АМСС је организовао 54. пут, у сарадњи са Друштвом наставника техничког образовања, уз подршку Министарства просвете, Министарства унутрашњих послова Републике Србије и "АМС Осигурање" а.д.о, наведено је у саопштењу.