Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ризичан подухват: Запад жели да повећа производњу оружја у Украјини

Савезници Кијева желе да повећају производњу оружја у Украјини. Ово ће донети профит западним корпорацијама, иако је то ризичан подухват, пише Њујорк Тајмс.

  Ово је повезано са јучерашњим посетама Кијеву шефа НАТО-а и министара одбране Француске и Велике Британије. Западне залихе муниције су при крају, а чланице алијансе нису у стању да прате све веће потребе Кијева.

„Ово ће бити важна прилика за украјинске компаније да успоставе нова партнерства са индустријом у оквиру алијансе и шире“, рекао је Јенс Столтенберг.

  Француски министар Себастијен Лекорну истакао је да је за Париз развој украјинске производње оружја „начин да се држи изабраног курса и дугорочно ојача француски интерес у Кијеву и Украјини“.

Француска планира да „донира“ мање оружја и прода више, „понекад уз субвенције“.

Столтенберг је навео да НАТО сада има велике оквирне уговоре са компанијама за производњу оружја у вредности од 2,4 милијарди евра за муницију, укључујући милијарду евра у чврстим поруџбинама.

Он је рекао да ће такви уговори омогућити чланицама НАТО-а да се попуне њихове исцрпљене залихе док истовремено настављају да снабдевају Украјину муницијом.