Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Румунија појачава противваздушну одбрану у близини границе са Украјином

Румунија појачава противваздушну одбрану дуж села на Дунаву у близини границе са Украјином, додаје још војних осматрачница и патрола у то подручје, преноси Ројтерс позивајући се на два висока украјинска званичника. Мере, заједно са распоређивањем четири додатна америчка борбена авиона Ф-16 и проширеном зоном забране летова, знак су све веће забринутости у Румунији и ширем НАТО савезу да би се рат у Украјини могао прелити на њену територију, наводи агенција. У новембру прошле године, пројектил је погодио јужну Пољску усмртивши две особе, иако је касније утврђено да је за то одговорна украјинска противваздушна одбрана.

Убрзо након повлачења из Црноморског споразума о житу 17. јула, Москва је почела да гађа украјинске луке и складишта дуж Дунава, у очигледном покушају да угуши главни алтернативни пут за извоз украјинских пољопривредних производа.

Међу циљевима су биле украјинске луке Измаил и Рени, које се у близини границе са Румунијом. Изоловани инциденти пада делова дронова у Румунију навели су румунске оружане снаге да повећају безбедност у тој области како би заштитиле цивиле, рекли су неименовани извори за Ројтерс. Војска је изградила два склоништа за бомбе у малом засеоку Плауру, само неколико стотина метара од Измаила, а становницима ширег подручја шаљу се упозорења мобилним телефонима када се открију руски дронови на том подручју. У саопштењу прошле недеље румунско Министарство одбране је саопштило да је око 100 америчких војника и четири авиона Ф-16 Фигхтинг Фалцон стигло у војну ваздушну базу Борчеа око 150 километара јужно од Измаила. Од средине септембра, Министарство је такође проширило зону забране летова дуж дела границе са Украјином на до 30 километара унутар Румуније и на висину од 4.000 метара као средство одвраћања од руских дронова који улазе у румунски ваздушни простор. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је новинарима у четвртак у Кијеву да нема доказа да су руски удари у близини украјинско-румунске границе били намерни напад на Румунију, али их је описао као „непромишљене” и „дестабилизујуће”, преноси Танјуг.