Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Русија: Истражујемо улогу Лондона у „случају Буча”, Британија крије истину

Русија спроводи истрагу о умешаности Велике Британије у антируској провокацији у украјинском месту Буча, рекла је на брифингу за новинаре портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Спроводимо објективну истрагу о умешаности Лондона, конкретно британских специјалних служби, у инсценираној провокацију у Бучи марта 2022. године“, рекла је она и додала да Русија није добила помоћ ни подршку по том питању ни од кога.

Подсетила је да се руски министар спољних послова Сергеј Лавров више пута обраћао генералном секретару УН Антонију Гутерешу с молбом да искористи ауторитет и могућности како би добио списак лица чија су тела наводно приказана у Бучи, али ни до дан данас тај списак није добио.

„Имена до сада нисмо добили, њих скривају“, рекла је Захарова и нагласила да је у том скривању посебно добар Лондон, с обзиром на то да је априла прошле године као председавајући Савета безбедности УН одбио да сазове седницу у вези са догађајима у Бучи.

„То говори много тога, пре свега да Лондон крије истину о том догађају. Због чега? Због тога што је у њима директно учествовао. Одлично смо информисани о активном учешћу британских аналитичких центара, ПР агеција и, под њиховим окриљем, специјалних служби у кампањама дезинфомација које се спроводио кијевски режим“, навела је портпарол.

Подсетимо, украјинске власти и медији објавили су прошле године видео снимак који је наводно снимљен у граду Буча у Кијевској области, где на путу леже тела погинулих. Корисници интернета приметили су да „лешеви“ наводно мрдају рукама и склањају се како не би пали под точкове војних возила. Такође се у ретровизору једног возила може се видети како један од „погинулих“ устаје чим је аутомобил прошао поред њега.

Министарство одбране Русије демантовало је оптужбе кијевског режима о наводном убиству цивила у насељу Буча у Кијевској области, рекавши да су фотографије и видео-снимци из Буче још један изрежирани догађај кијевског режима за западне медије, преноси Спутњик.