Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Русија продужила финансијска ограничења за „непријатељске“ земље

Руска централна банка је проширила ограничења на финансијске трансфере у иностранство од стране нерезидената из „непријатељских“ земаља.

Мере ће од 1. октобра бити продужене за још шест месеци.

Како се наводи у саопштењу Банке Русије од уторка, лимити ће се односити на трансфере са рачуна физичких и правних лица.  

„Ова одлука је донета како би се одржала финансијска стабилност“, објаснила је централна банка.

Банка Русије је првобитно увела ограничења у априлу 2022. Забрана је последњи пут продужена у марту ове године.

Према владиној уредби, уплате се морају пренети на посебне банковне рачуне у рубљама – такозвани рачуни типа Ц – и забрањено им је слање у иностранство без посебне дозволе.

Резидентима и нерезидентима из „пријатељских“ држава – односно оних које су се уздржале од санкција – дозвољено је да пренесу максимално милион долара месечно у иностранство. За системе трансфера новца, износ је ограничен на 10.000 долара. Нерезидентним појединцима који раде у Русији, било из 'пријатељских' или 'непријатељских' држава, дозвољено је да преносе средства у иностранство у висини своје месечне плате.

Русија је замрзнула средства међународних депозитара прошле године као одговор на заплену њених државних средстава од стране западних финансијских институција.