logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Rusija u Savetu bezbednosti: Sa nama niko neće razgovarati ultimatumima

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja

On je zatražio da Velika Britanija obezbedi dokaze da je Rusija umešana u napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u Solsberiju.

- Tvrdnje britanske strane u slučaju Skripalja teško je komentarisati diplomatskim jezikom - izjavio je na zasedanju Saveta bezbednosti UN predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja i dodao da Rusija neće dozvoliti Velikoj Britaniji da razgovara jezikom ultimatuma.

- Nama je u formi ultimatuma dato 24 časa da priznamo izvršenje zločina i priznamo krivicu. Mi ni sa kim ne govorimo jezikom ultimatuma i nećemo nikome dozvoliti da sa nama razgovara takvim tonom - naglasio je Nebenzja. Prema njegovim rečima, Rusija je tražila od Velike Britanije uzorke upotrebljene supstance i zajedničku istragu, ali je Britanija to odbila.

- Povećavajući histeriju, London deluje apsolutno netransparentno - rekao je Nebenzja.

- Pismo koje je premijerka Velike Britanije uputila generalnom sekretaru UN u vezi sa trovanjem bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja, sadrži neodgovorne izjave i pretnje Rusiji kao suverenoj državi, što je u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija - izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN.

- Ovo pismo sadrži apsolutno neodgovorne izjave... Sadrži pretnje suverenoj državi, stalnom članu Saveta bezbednosti (UN) i u suprotnosti je sa međunarodnim pravom i Članom 2.4 Povelje UN - istakao je Nebenzja na sednici SB UN, prenosi Sputnjik.

Nebenzja je istakao da stručnjaci imaju razloga da veruju da i sama Velika Britanija ima hemijsku formulu supstance "novičok".

- Najverovatniji izvor ove hemikalije su zemlje u kojima se od kraja ′90-ih godina do danas sprovode intenzivna istraživanja ovih supstanci, uključujući i Veliku Britaniju - rekao je Nebenzja.

Britanski zvaničnici u UN optužili su Rusiju za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije. Kako navode, Moskva je kriva za pokušaj ubistva, nazivajući slučaj nezakonitom upotrebom sile na teritoriji druge članice UN.

Skripalj i njegova ćerka nađeni su bez svesti u Solsberiju 3. marta. Britanski zvaničnici tvrde da su oboje otrovani nervnim agensom "novičok", "sovjetskim izumom". Oboje su i dalje u kritičnom stanju.

Themes
ICO