Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Русија: Запад користи ОЕБС за фабриковање лажи против Москве

Запад користи ОЕБС (Организација за европску безбедност и сарадњу) за стварање фејкова против Москве, изјавио је за Спутњик стални представник Русије у тој организацији Александар Лукашевич.

„Западне земље, прожете русофобијом, теже да искористе ОЕБС како би објављивале отворене лажи на основу, наводно, нечијих изјава о некаквим руским ратним злочинима. Они безочно лажу чак и тада када сами западни новинари хтели-не хтели разоткривају те лажне вести”, објаснио је стални представник.

Он је истакао да Русија никада није била и неће бити изолована у глобалном свету, као и да је увек била отворена за искрен дијалог о мерама поверења и безбедности у евроазијиском и евроатлантском региону, који би укључивао интересе различитих страна.

Опасност од формирања паралелног ОЕБС-а

Стални представник Русије је, поред тога, упозорио да постоји претња од појаве паралелне организације ОЕБС, где неће бити поштовања обавеза и правила процедуре.

„То што наши опоненти лукаво називају „креативном дипломатијом”, заправо је покушај да се заобиђе оно најважније, на чему се и заснива ОЕБС – принцип консензуса. У последње време, западна алијанса се чак и не труди да пронађе компромисе и решења, већ је заузела курс ка одржавању „сурогат-догађаја”. То прети да се развије у стварање ‘паралелног ОЕБС-а’, где нема места поштовању преузетих обавеза и правила процедуре”, оценио је Лукашевич.

Дипломата је поручио да противници треба да схвате да ће Русија бранити своје законске интересе свим расположивим средствима, укључујући право у оквиру члана 51 Резолуције Уједињених нација на индивидуалну и колективну самоодбрану.

Према његовим речима, главни задатак дипломата тренутно је да не дозволе велику војну ескалацију у Европи, а ОЕБС је један од елемената који спречава тај сценарио.

Лукашевич је додао да се руска страна ипак нада „да дипломатија може да сачува свет од веће конфронтације и створи стабилне услове за безбедност у евроатлантском региону”.

ОЕБС је основан у Букурешту 1994. године, након што је серија састанака о питањима европске безбедности и сарадње прерасла у организацију, преноси Спутњик.