Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Руски амбасадор: Страно уплитање у БиХ имаће последице

БАЊАЛУКА - Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је данас да децентрализована БиХ предвиђена Дејтонским мировним споразумом представља облик за миран суживот три конститутивна и осталих народа у БиХ и да ће свако страно уплитање, а посебно наметање ставова, имати далекосежне последице.

Калабухов је у обраћању на посебној седници Народне скупштине РС рекао да се не могу сматрати легитимним било какви акти усмерени против законито изабраних политичара и демократски формираних институција у БиХ и ентитета, пренео је сајт РТРС.

„Једнако погубним сматрамо и једностране санкције појединих западних земаља против актера који воде независну политичку линију, те сматрамо да је то покушај утицаја на унутрашње политичке процесе”, рекао је Калабухов.

Он сматра да ће свако спољно уплитање, поготово наметање решења супротних локалном менталитету и историјској стварности, имати далекосежне опасне последице.

„Нажалост, морамо констатовати деструктивну улогу дела међународне заједнице, који је неодговорно изабрао пут подривања напретка у постконфликтним стабилизационим настојањима”, рекао је Калабухов.

Он је напоменуо да је „себична” жеља да се имплементира њихова политичка воља у БиХ, првенствено кроз наметљиву промоцију евроатлантских интеграција, довела Запад до погубног курса ка ерозији Дејтонског споразума.

„То се одражава у неуравнотеженим односима политичких субјеката у БиХ. Већ је дошло до тога да се тежња Републике Српске да одбрани свој дејтонски статус у оквиру БиХ прогласи антидејтонском”, казао је Калабухов.

Русија, истакао је, поштује суверено право БиХ да реализује своје спољнополитичке приоритете, али сматра и да има право да нагласи потенцијалне проблеме у случају хипотетичког приступања БиХ политичким и војним савезима који примењују агресивну линију према Русији.

„Русија је заинтересована за јачање обострано корисне сарадње са БиХ, да проширимо везе са Бошњацима и Хрватима и да у највећој мери искористимо расположиве потенцијале за те сврхе”, напоменуо је Калабухов.

Он је истакао да је Русији несумњиво Српска кључни економски и трговински партнер у БиХ и да су руски привредници заинтересовани за останак на њеном тржишту.

„Чињеница да је БиХ одбила да се придружи западним економским санкцијама последњих година омогућила је да се значајно повећава извоз из пољопривредних производа из БиХ у Русију, па смо уверени да сличне могућности постоје и у овом тренутку”, поручио је руски амбасадор.

Калабухов је истакао и да се Русија залаже за што скорије укидање институције високог представника у БиХ, поготово што је, каже, у условима оставке последњег високог представника Валентина Инцка и одсуства његовог наследника функција ове структуре несхватљива.