Serbia

Сачувати апотеке у јавном сектору

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије предложио је недавно премијерки Ани Брнабић и министру здравља др Златибору Лончару да се сачувају апотеке у јавном сектору, односно да се спречи даља приватизација тих установа.

Велики број апотека у јавној својини издат је у закуп власницима приватног капитала или су закључени уговори о концесији. У време пандемије ковида 19 показало се да се без јавног здравства не може. Појединци тек сада схватају колики је значај института и завода за јавно здравље и апотека у јавној својини. Циљ постојања државних апотека је општи интерес, а не профит. Многе од њих продају заштитну опрему и средства по набавној цени, дакле без марже и било каквог профита. Такође, организују доставу медикамената и материјала на кућну адресу, а свој рад организују у сменама, како би обезбедили континуирану фармацеутску здравствену заштиту. Зарад тога потребно је што пре изнаћи решење и законски регулисати ову област и тиме сачувати апотеке у јавном сектору. Изменом прописа државне апотеке би се стабилизовале, а од дела прихода које би ове установе остваривале пунили би се и буџет Републике Србије и касе локалних самоуправа.

Приватизација примарне здравствене заштите показала се неуспешном и у државама попут Шведске, Пољске, Словачке... У земљама где је спроведена приватизација здравства, здравље је постало роба, а пацијент купац. Стога треба вратити јавни апотекарски сектор, спречити приватизацију и сачувати јавно здравље. Власници приватног капитала отварају апотеке у местима у којима могу да остваре профит, а не због општег интереса, здравствене заштите становништва. Приватизацијом апотека грађани који живе у удаљеним приградским или сеоским подручјима остали су без могућности да се снабдеју лековима у срединама у којима живе. То посебно долази до изражаја у време оваквих пошасти, као што је пандемија ковида 19.

Јован Поповић
Београд

Football news:

Coach Of Brentford: We went from a mid-level team to the third team of the season. This is an incredible achievement
Burnley are not going to sell Tarkowski for less than 50 million pounds
Lester wants to rent Trincou at Barca with the obligation of ransom for 50 million pounds
Scott Parker: Fulham have a lot to progress. And I am happy about it
Manchester United are threatening to pull out of negotiations for Sancho if Borussia do not reduce the price from 120 million euros
Cesc about Casillas: You are a mirror to look into
Lone mascots are another symbol of the year