Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Сајам здраве хране сутра у Сопоту

Сајам здраве хране ,,Милена Татар”  биће одржан сутра од 11 сати  у парку испред Конака кнеза Милоша у Сопоту када почиње и трибина „Радост стварања”. Сусрет стручњака је прилика да се размене искуства, знања и да посетиоци добију одговоре на питања о исхрани, производњи, припреми и конзумирању хране. Ту су и савети о подстицајима у пољопривреди, као и како од њиве до трпезе пласирати производе.

Сајам окупља произвођаче хране из Сопота и околине али и осталих крајева Србије, као и произвођаче који су заинтересовани за овакву врсту производње. То је и прилика да се пробају многе ђаконије које домаћини по обичају припреме по својим јединственим рецептима. Штандови су креативно осмишљени и тематски декорисани, а свега има у изобиљу. Међу излагачима који ће представити различите домаће производе, биће и Удружење „Запис Космаја” чија је председница Катарина Марковић препознатљива по скупљању јестивог и лековитог биља и припреми хране од сремуша и других намирница из природе којима обилује ово подручје. На овом штанду биће чајеви, тинктуре, производи од храстовог жира, органска козметика, мелеми и сапуни.

Смотру ће употпунити културно-музички садржаји. Традиционалним играма и песмама представиће се чланови КУД-а „Космај”, као и Чеда Марковић, проф. др Милош Николић, кавалиста, група „Ханг друм”.

Манифестацију једанаести пут организује Општина Сопот у сарадњи са емисијом ,,Знање и имање”. Развијена инфраструктура, одсуство индустрије и обиље плодних ораница, као и њихова приступачност, у Сопоту и околини, допринели су порасту интересовања за органском производњом. То је и прилика да се последњи радни дан у седмици и викенд проведу изван градске вреве и обиђе предео изузетне природне лепоте са излетиштима, црквама од које су неке заштићено културно добро и манастир Тресије на Космају.