logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

ŠANGAJSKА LISTА NAJBOLJIH SVETSKIH UNIVERZITETA: Univerzitet u Beogradu pao za više od 100 mesta

Univerzitet u Beogradu pao je na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta, koja je objavljena juče, za više od sto mesta i nalazi se negde oko 420 pozicije.


Drugu godinu zaredom UB sklizno je na Šangajskoj listi, iako se očekivalo da ove godine ostane u 400 univerziteta. Međutim, došlo je do pada, pa se nalazi između 400. i 500. mesta. Najbolju poziciju Univerzitet u Beogradu ostvario je 2017. godine, kada je zauzeo 284. mesto u svetu, prošle godine takođe je došlo do pada za 18 mesta, kada je zauzeo 302. mesto.


Na već objavljenoj Šangajskoj listi za 2019. godinu po naučnim oblastima, Univerzitet u Beogradu je pao u većini oblasti, a skok je zabeležen u kliničkoj medicini i javnom zdravlju.

- Univerzitet u Beogradu se na prestižnoj Šangajskoj listi nalazi između 401. i 500. mesta od rangiranih 1.000 univerziteta u svetu. Pozicija Univerziteta u Beogradu u okviru ovog rangiranja pomerila se naniže u odnosu na stabilno zauzimanje ranga oko 300. mesta u prethodne tri godine, prvenstveno zahvaljujući činjenici da pojedine zemlje, naročito one u istočnoj Aziji, sve više ulažu značajna sredstva u osnaživanje i pozicioniranje svojih univerziteta - saopštio je UB.


Ove godine lista je proširena sa 500 na 1.000, pa se među najboljima našao i Univerzitet u Novom Sadu, i to u grupi između 900. i 1.000. mesta. I ove godine, Harvard je na prvom mestu najboljih univerziteta u svetu na ovoj prestižnoj listi, a slede ga Stenford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Oksford, Kolumbija, Kalifornijski institut za tehnologiju i Univerzitet u Čikagu, koji je na desetoj poziciji.


Ivanka Popović
PAD NIJE NEOČEKIVAN

foto: Kurir TV

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je povodom vesti o padu BU na Šangajskoj listi da je i samo prisustvo BU na toj listi uspeh, s obzirom na nedovoljna ulaganja u nauku i visoko obrazovanje u Srbiji.

- Pad nije neočekivan, to se znalo i očekivalo jer su pokazatelji to nagoveštavali već prethodnih nekoliko meseci. Nadam se da ćemo uspeti da popravimo ambijent u Srbiji i da će on biti kompetitivniji i stimulativniji za nauku i obrazovanje - rekla je ona.


Kurir.rs/ M. B.
Foto: Zorana Jevtić

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO