Serbia

Šarčević naložio smenu rektora Univerziteta u Kragujevcu

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Večernje novosti da je potpisao smenu rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

On je istakao da tim nalogom nije ugrozio autonomiju univerziteta, kao i da je imao pravo da reaguje po osnovu nepoštovanja odluke prosvetne inspekcije.

“Naime, Savet Univerziteta u Kragujevcu u dva navrata nije postupio po nalogu inspekcije, koja je utvrdila da je bilo nepravilnosti pri upisu rektorovog sina Aleksandra Arsenijevića na doktorske studije Medicinskog fakulteta. Rektor Nebojša Arsenijević kaže za „Novosti“ da ne želi da komentariše odluku o kojoj nije obavešten, niti zna šta tačno u njoj piše. Smatra da su okolnosti u kojima ministar može da smeni rektora zakonom jasno propisane i da ovde nije reč ni o jednoj od tih situacija”, navodi beogradski list.

Dodaje se i da Šarčević kaže da je potpisao izveštaj komisije koja je formirao od pravnika i stručnjaka iz oblasti iz koje je doktorirao rektorov sin Aleksandar Arsenijević.

Komisija je, potvrđuje, ranije završila posao, ali su ga čekali da se vrati sa službenog puta, da lično potpiše odluku.

“Doktorat zasad nije poništen, ali će biti proglašen nevažećim. Pravno su sporne okolnosti u kojima je nastao. Ako je rad dobar, student može ponovo da upiše doktorske studije i da sa istim radom doktorira, da sve bude regularno”, smatra ministar Šarčević.

On kaže da nije smenio Savet Univerziteta u Kragujevcu, iako su se upravo Savet oglušio o inspekcijske naloge. Kaže, njihov posao je sada da izaberu vršioca dužnosti rektora za naredni period.

Pojedini članovi Saveta smatraju, međutim, da će ovaj slučaj najverovatnije završiti pred Upravnim sudom, tj. da ima osnova da se obori ministrova odluka.

Football news:

Josep Bartomeu: Barcelona have won La Liga 8 times in 11 years. Historic achievement
Lineker on the CAS decision on Manchester City: it's Hard to know what will happen to the FFP rules after this
Holand's busy holidays: first I sawed trees with my father, then I had a fight with a security guard at a night club
Tebas on Manchester City's participation in European competitions: CAS does not meet the arbitration standards
Bartomeu about VAR in La Liga: a number of decisions were made in favour of one of our rivals
Manchester City won UEFA: European Cup ban cancelled, penalty reduced
Jorge Valdano: if Real Madrid beat Granada, they will take La Liga