Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Саудијска Арабија најавила ширу сарадњу са ИАЕА и развој атомског програма

РИЈАД – Саудијска Арабија саопштила је да је посвећена изградњи сопственог нуклеарног енергетског програма и обећала да ће омогућити већи надзор инспекторима за атомску енергију. Саудијски министар енергетике принц Абдулазиз бин Салман изјавио је да Саудијска Арабија прелази на много снажније заштитне мере и провере Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), него што је то раније чинила, а према Протоколу о малим количинама (СКП) агенције, ИАЕА изузима земље са мало или нимало нуклеарног материјала од инспекција и захтева за транспарентности, преноси Си-Ен-Би-Ес.

 ''Краљевство је недавно донело одлуку да укине свој Протокол о малим количинама и да пређе на спровођење свеобухватног споразума о заштитним мерама. Краљевство је кроз своју политику о атомској енергији посвећено највишим стандардима транспарентности и поузданости'', рекао је Абдулазиз бин Салман Ал током обраћања на годишњој конференцији ИАЕА у Бечу раније ове седмице. ИАЕА је последњих неколико година притискала Арабију и друге земље помоћу СКП да пређу на Споразум о свеобухватним заштитним мерама (ЦСА).

Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси је навео да су те земље представљале ''слабости'', услед глобалних настојања да се нуклеарни програми не проширују. Саудијска Арабија тренутно има мали нуклеарни реактор и истраживачку јединицу успостављену уз помоћ Аргентине, који још није пуштен у рад, а прелазак на ЦСА омогућиће Ријаду приступ материјалу потребном за нуклеарну фисију и покретање реактора, што би Арабију учинило другом арапском земљом на свету са програмом нуклеарне енергије после Уједињених Арапских Емирата, преноси Танјуг.