Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Седам деценија Спомен-парка „Крагујевачки октобар”

Крагујевац – Спомен-парк „Крагујевачки октобар”, установа која чува сећање на жртве нацистичког злочина из октобра 1941. године и брине о шумаричком меморијалном комплексу, обележава седам деценија постојања. Тим поводом ће у Музеју „21. октобар” данас бити одржана свечана академија и отворена изложба „Место сећања” аутора Маријане Станковић, Јелене Давидовић и Николе Говедарице. Уједно ће бити приказан и филм „Буђење сећања” Богдана Шпањевића и агенције „Некст Гејм”. Осим подсећања на почетке рада, Спомен-парк „Крагујевачки октобар” овим пригодним програмом потцртава и свој национални значај у неговању културе сећања.

Установа Спомен-парк „Крагујевачки октобар” основана је 23. септембра 1953. године, првобитно као Одбор за изградњу спомен-парка, чији је задатак био да осмисли меморијални комплекс у Шумарицама, заједно са манифестацијама којима ће на достојан начин, из године у годину, бити одавана почаст невиним грађанима Крагујевца над којима су немачке окупационе трупе спровеле сурову одмазду познату као „сто за један.”

За само три дана, од 19. до 21. октобра 1941, јединице Вермахта су у Шумарицама и селима око Крагујевца стрељале око 3.000 људи, међу њима и децу млађу од 16 година. Најмлађа жртва био је дечак Драгиша Николић који је у смрт отишао с непуних 12 година.

Шумарички меморијални комплекс данас обухвата површину од 352 хектара. На том простору се налази 30 масовних гробница са споменицима и уметничким скулптурама које су радили и страни вајари. Пројектовање комплекса је поверено архитекти Михаилу Митровићу и његовом тиму у коме су били још Радивоје Томић и Смиљан Клаић.

Величанствен објекат Музеја „21. октобар”, који је отворен 1976. године, рађен је по узору на косовску Грачаницу, а пројектовали су га Иван Антић и Иванка Распоповић.

Аутор монументалног Споменика стрељаним ђацима и професорима у самом срцу Шумарица је Миодраг Живковић. „Кристални цвет”, споменик Николе Деље, подигнут је на месту где су стрељани чистачи ципела, а Споменик отпора и слободе, посвећен радницима Војнотехничког завода, дело је Анте Гржетића.

Установа Спомен-парк „Крагујевачки октобар” брине о читавом простору меморијалном комплекса, одржава и по потреби уређује хумке, а музеолошка активност је заснована на прикупљању и чувању документарне грађе, те представљању резултата научних истраживања о злочину и жртвама.

Установа се стара и о организацији традиционалних уметничких и комеморативних манифестација као што су ОКТОХ, „Бдење”, „Доста су свете једне Шумарице”, „АртИЈа”, Међународни салон антиратне карикатуре. Свакако најпознатија манифестација је Велики школски час, који се сваког 21. октобра одржава крај Споменика стрељаним ђацима и професорима, уз пренос уживо на Радио-телевизији Србије. Данашњу уметничку форму Велики школски час је добио 1971. године, а Спомен-парк „Крагујевачки октобар” је 1979. проглашен за културно добро од изузетног националног значаја. Одлуком Народне скупштине РС из 2011. године, 21. октобар је проглашен за државни празник – Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.

Унутар Музеја „21. октобар”, где ће бити приређена свечана академија поводом 70 година рада Спомен-парка „Крагујевачки октобар”, на доњем нивоу објекта налази се галерија у којој је стално изложен циклус слика „Крагујевац 1941” Петра Лубарде. На горњем нивоу је 2003. године постављена нова стална поставка  „Крагујевачка трагедија 1941”, чији су аутори историчари и уметници Станиша Бркић, Ненад Ђорђевић, Милан Кољанин, Ирена Пауновић и Игор Степанчић. Ова поставка је 2021. године допуњена и мултимедијалним делом изложбе.