Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Сековић и Жакоб разговарали о наставку сарадње и јачању социјалне заштите

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб разговарали су данас о досадашњој подршци те организације јачању социјалне заштите у Србији, као и будућим заједничким пројектима УН и њених агенција са ресорним министарством.

Како је саопштило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, саговорници су досадашњу сарадњу оценили као успешну и истакли да су остварени конкретни резултати када је реч о унапређењу социјалне заштите у Србији.

Како се наводи стална координаторка УН у Србији истакла је да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања једно од три најважнија министарства партнера у спровођењу агенде УН.

Жакоб је као један од најзначајних пројеката навела изградњу социјалних станова за рањиве групе становништва, као што су особе са инвалидитетом, Роми и жртве породичног насиља.

Селаковић и Жакоб су указали да се кроз овај пројекат не обезбеђује само „кров над главом”, већ да се људима, такође, пружа подршка приликом запослења или отпочињања сопственог посла, школовања деце, у циљу њихове потпуне инклузије у друштво.

Министар је, говорећи о будућој сарадњи, рекао да је Србија недавно усвојила Закон о социјалном предузетништву, у чијој доследној примени би од великог значаја била подршка у виду размене искустава и добрих пракси, које постоје у другим земљама.

Селаковић је прецизирао да шест одсто БДП земаља чланица ЕУ долази од рада социјалних предузећа, а са друге стране овакав начин предузетништва јача социјално угрожене категорије друштва кроз њихово запошљавање, а на тај начин и укључивање у свакодневне животне токове.

Министар и стална координаторка УН у Србији разговарали су и о јачању социјалне заштите старијих особа, што је један од приоритета свих европских земаља, преноси Танјуг.

Селаковић је подсетио да је недавно усвојеним изменама Закона о ПИО додатно унапређен положај пензионера у Србији кроз нова повећања пензија, али и кроз повећање средстава за друштвени стандард корисника пензија са 0,10 одсто на 0,15 одсто, што чини додатних 404,3 милиона динара у 2024. години.

Он је оценио да се европски континент суочава са видним старењем свог становништва и додао да је, са једне стране, потребно унапређивати положај наших најстаријих суграђана, али да је са друге стране потребно мотивисати младе да оснивају породице.