Serbia

SELO U KOJEM GENERACIJE NEGUJU ZIDARSKE VEŠTINE Gradnju kuća, škola, crkava, dimnjaka i bunara usavršili pre Prvog svetskog rata

Kuće i naselja koji plene lepotom, zidarskom preciznošću i stolarskom veštinom izrade krovova, jasan su dokaz da se u Mašićima, najvećem lijevčanskom selu, od davnina neguje i unapređuje građevinski zanat.

Nekoliko porodica čuveno je po zidarskoj veštini, a najpoznatiji su Dobrnjci, Bajići, Ribići, Rakovići i Bajići.

Oni su, priča Rade Dobrnjac, najstariji među njima, zidanje kuća, domova, škola, crkava, visokih dimnjaka i dubokih bunara usavršili pre Prvog svetskog rata, kada su ovde doselili Nemci.

Mesni sveštenik Petar Jovanović otkriva da su crkvu u Mašićima, posvećenu Pokrovu presvete Bogorodice 1905. godine ozidali Nemci iz obližnje Nove Topole.

Domaćinstvo u Mašićima Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Domaćinstvo u Mašićima

- Dolaskom Nemaca u Novu Topolu i okolinu, gde su početkom prošlog veka, u vreme Austrije, formirali svoje kolonije, procvetalo je zanatstvo. Do tada se ovde radilo na primitivan način, lokalno srpsko stanovništvo nije posedovalo graditeljske veštine. Ipak, veoma brzo su učili od doseljenika iz Evrope i napredovali u tome, koristeći prirodni talenat – podseća sveštenik Jovanović, ističući kvalitet i zidarsko umeće Nemaca koji su izgradili srpsku bogomolju u lijevčanskoj ravnici.

Oni su, kaže Jovanović, preteče dobrim zidarima iz Mašića, koji su po tome poznati i cenjeni, poput Crnotravaca u Srbiji.

Kuće i drugi objekti u njegovom domaćinstvu su najbolji dokaz tvrdnji o vrhunskom majstorstvu i osporavanje logike da su u obućara uvek poderane cipele.

- Naše kuće su ogledalo naših ruku. One više govore o nama nego što sami rečima možemo opisati svoj rad. Volimo taj posao, svaki zid, svaka kuća, bilo gde da radimo, radimo sa mnogo ljubavi. To smatramo svojim ujetničkim delima koja će nadživeti nas – kaže Rade, podsetivši da je uspešno graditeljstvo utemeljeno na velikom poverenju među majstorima i njihovim domaćinima.

Crkva u Mašićima Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Crkva u Mašićima

- Majstori više generacija zaslužni su za lep i moderan izgled Mašića, ali i drugih sela u Lijevče polju i Potkozarju. Svaka kuća ili drugi objekti koje su oni zidali, a takvih je većina, ponos su našeg sela. To su svoevrsni spomenici bivšim i sadašnjim majstorima – smatra Dragan Ninić, predsednik Mesne zajednice Mašići.

On je, zajedno sa ocem Vesom, poreklom iz okoline Sanskog Mosta, po uzoru na lokalne majstore, naučio i usavršio zidarski i stolarski zanat. Sada, pored ostalog gradi drvene kuće.

- Moj otac i ja ozidali smo sve objekte u svome domaćinstvu, uradili sve osim razvođenja struje, upravo na iskustvima naših komšija, domaćih majstora – naglašava Dragan Ninić, pokazujući veoma uređeno domaćinstvo, gde dominira savršen zid.

O uspešnom graditeljstvu, osim seoske škole, doma, drvene i zidane crkve, svedoči i bunar dubok 42 metra Ranka Turjačanina u mašićkom zaseoku Gaj. Izgrađen je 1934. godine.

Bunar je, priča Rankova mama Bosa, svedok davne prošlosti ovog kraja. Iskopao ga je Petar Dmitrović, u to vrijeme čuveni bunardžija u celom Potkozarju i Lijevče polju.

- Nikada bunar nije presušio, za vreme Kraljevine Jugoslavije, u Titovo doba, a ni posle toga. Ne utiču na njegov vodostaj ni velike žege koje su vladale ovog leta – objašnjava Bosa.

Football news:

Lampard on Politice and Ziese: We hope that in a couple of weeks they will be in optimal shape
Fulham joined the struggle for Modibo. Barcelona requires less than 25 million euros for a defender to buy Garcia
Inter gave defender Gravillon on loan to Lorient
Romero can move from Manchester United to Everton
What kind of goalkeeper did Chelsea take? Edouard Mendy was out of work 6 years ago, impressed the Czech and will replace Kepu
Solskjaer on Manchester United signing only van de Beek: You show disrespect to Donny, he's a top player
Milan want to sign striker Bude-Glimt Hauge. He scored them in the Europa League on Thursday