logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Симоновићева претња опасност по владавину права

Пошто је спочитао тужиоцу Предрагу Миловановићу како га гледа, прокоментарисао да је монтирао поступак против њега како би напредовао у служби, а потом додао да се заложио за Милана Јовановића, новинара којем је пре годину дана запаљена кућа, као да му је адвокат, Драгољуб Симоновић, некадашњи први човек општине Гроцка, тужиоцу је рекао да после поступка против њега можда више неће бити тужилац. Да ли је некадашњи први човек приградске београдске општине желео да заплаши тужиоца, изврши притисак на њега, омаловажи га или је то што је казао само део тактике његове одбране? Да ли је хтео да уруши углед тужилачке организације чији је Миловановић део и омаловажи њен рад?

Реагујући на Симоновићеву изјаву, јуче се саопштењем огласило Удружење тужилаца Србије, упозоривши да је данас свака директна или индиректна претња јавном тужиоцу озбиљна и узнемирујућа.

– Очекујемо да највиши представници извршне власти најоштрије осуде изјаву бившег председника Гроцке. Ова реченица Симоновића очигледно представља притисак и на све друге заменике јавног тужиоца који се нађу у истој ситуацији да поступају у предметима у којима су потенцијални осумњичени јавни званичници. Зато највиши представници извршне власти треба да осуде овакве изјаве како би показали да не деле став и мишљење Симоновића, те да разувере све заменике јавног тужиоца у Србији да је нормално да им званичници упућују оваква упозорења зато што раде свој посао. Речи окривљеног Симоновића да тужиоцу може да се деси да уопште више не ради као јавни тужилац, представљају велику опасност по владавину права у Србији – наводи се у саопштењу УТС-а.

Иако је право окривљеног да се брани на начин на који сматра најбољим, сматрају у струковном удружењу тужилаца, овакав исказ јасно представља стављање у изглед тужиоцу шта се може десити са његовом каријером ако не поступи на начин повољан по окривљеног.

Симоновићева изјава сведочи о појави на коју УТС указује годинама уназад, а то је да су речи званичника, које за циљ имају утицај на рад и одлучивање јавног тужилаштва, постале уобичајена појава у јавном дискурсу, а да носиоци политичке моћи имају уверење да располажу каријерама судија и тужилаца – наводе представници УТС-а.

Горан Илић, повереник за самосталност јавног тужилаштва, каже за „Политику” да Симоновићева изјава упућена заменику јавног тужиоца није била у функцији остваривања права на одбрану. Он додаје да, према документу Консултативног већа европских тужилаца из 2014. године, јавни тужиоци не би смели да буду изложени узнемиравању, застрашивању и претњама. Поред тога, јавни тужиоци не смеју да буду изложени критици без икаквог ограничења. Другим речима, критичари не би смели да износе искључиво вредносне судове о тужиоцима које се не заснивају на чињеницама.

– О границама рада критике правосудних органа говори и Европски суд за људска права. У одлукама тог суда се наводи да критика поступака и рада тужилаца и судија јесте допуштена, али да она мора да буде ограничена на њихово поступање у конкретним ситуацијама, а не усредсређена на њихове личне или професионалне особине. Према томе, сматрам да у конкретном случају нема сумње да постоји бојазан да је изјава дата током главног претреса имала за сврху покушај да се оствари утицај на рад заменика тужиоца Миловановића, будући да нема карактер критике рада заменика јавног тужиоца, већ је превасходно узнемиравајућег карактера – објашњава Илић.

Повереник за самосталност јавног тужилаштва, како каже за наш лист, своје мишљење о конкретном случају проследиће Државном већу тужилаца које би у догледном периоду требало да се изјасни о томе.

Чињеница да је повереник најавио да ће реаговати поводом конкретног догађаја, отворила је питање хоће ли то урадити и републички јавни тужилац Загорка Доловац. Тим пре, што се у једном од докумената Консултативног већа европских тужилаца у оваквим случајевима наводи да треба да реагује.

Један од Симоновићевих бранилаца Виктор Гостиљац у изјави за „Политику” исказ свог брањеника оцењује као несмотрен и констатује да му је жао што није реаговао на самом суђењу.

– Та реченица не одражава став Симоновића, нити његове одбране. Своје сумње у незаконите радње тужилаштва, односно на незаконито прибављање доказа у поступку ми смо јасно и отворено саопштили на самом суђењу и инсистираћемо да се сва та сазнања провере у доказном поступку. У том контексту сам доживео ову изјаву, а не као претњу са политичких позиција, мада разумем да је она могла бити и тако схваћена. Опет, сензационалистички приступ овом предмету је забрињавајући и инсинуације о притиску на тужиоце, који иза себе има читав државни апарат и полицију нису оправдане у ситуацији када месецима тај притисак трпе управо окривљени, који су у нашој јавности унапред осуђени – наводи Гостиљац.

Он сматра да и новинарство мора понети свој део одговорности и, без обзира на подразумевајућу дозу солидарности са оштећеним, изврши диференцијацију у својим редовима како би подигли кредибилитет професије.

– Као што има различитих адвоката, судија и тужилаца, тако има и различитих новинара. Стање у тој професији у данашњем друштву то јасно показује. Због тога, сви учесници овог кривичног поступка, па и сами медији, морају бити озбиљни и одговорни, јер у судници смо на терену доказивања, а не унапред изречених пресуда. У сваком случају, одбрана ће до краја овог поступка остати у домену права и закона, а Симоновић ће, свакако, бити обазривији убудуће – закључио је Гостиљац.

Themes
ICO