Serbia

SINE, SVET NEĆE STATI JER SI TI ROĐEN TAKAV Svet nije stao, ali ni momak koji je rođen bez nogu i sa samo jednim prstom TAKOĐE NIJE STAO

Kada se Nik Santonastaso (24) rodio, lekari su njegovim roditeljima rekli da će biti slabo pokretan pošto je rođen sa Hanhartovim sindromom, retkom urođenom manom zbog koje nema noge, desna ruka mu se nije razvila, a na levoj ima samo jedan prst.

Danas je ovaj mladić internet zvezda, bodibilder, model i preduzetnik, a ono što druge ljude privlači jeste njegov optimizam i snaga duha koja je inspiracija mnogima. Prvi inspirativni govor na pozornici održao je pre dve godine. Nakon toga je redovan gost mnogih dešavanja, piše "24sata.hr".

Njegov moto je "kako nešto uraditi, a ne - to nije moguće". Kaže kako često nailazi na ljude koji već u startu komentarišu da nešto ne mogu, a da nisu ni pokušali. Nije mu to jasno.

- Umesto toga treba sagledati situaciju, duboko udahnuti i reći: "Dobro, kako ću to da uradim, na koji način?". Sećam se da su mi roditelji govorili: "Sine, svet se neće zaustaviti zato što si ti ovakav rođen. Mama i tata neće zauvek biti ovde, moraš da budeš što nezavisniji - prisetio se detinjstva.

Ali, već kao mali trudio se svim silama da dokaže suprotno. Kada je imao dve godine, njegov otac je nakratko iz kuće otišao u garažu kad je čuo neobične zvuke. Pogledao je u dnevni boravak i našao Nika na stolu kako pleše. Za ta dva minuta koliko ga nije bilo, dogurao je svoja kolica do stola, popeo se na njih i odgurnuo se na sto.

- Bio je na stolu, gledao "MTV" i plesao. Od malih nogu nas je stalno šokirao stvarima koje radi. On živi tako da inspiriše druge i podstiče ih da ne sede kod kuće besposleni. Zna da kaže da ne može da promeni to kakav je, ali zbog toga nema nameru da prestane da živi - ispričao je njegov otac.

Prihvatanje životnih izazova pomoglo mu je da izgraditi otpornost i želju za avanturom. Jako voli sport, a kao dete vozio se na skejtbordu, najprije je na njemu ležao na stomaku, a zatim stojeći na ruci.

Priznaje, bilo je teških trenutaka tokom puberteta i školovanja.

- Bio sam depresivan i bilo mi je tako neprijatno u sopstvenoj koži. Nisam želeo da živim u ovom telu. Ali, tada sam shvatio da moram nešto da preduzmem, moram da budem deo tima ili vannastavnih aktivnosti. Moram da budem deo nečega što će me uzdići - ispričao je.

Naterao je sam sebe da učini više. Pridružio se bratu i prijateljima u rvanju tokom drugog razreda srednje škole. Njegov trud se isplatio. Danas živi punim plućima, ima devojku koja ga neizmerno voli i srećan je.

Football news:

Zlatan is named player of the year in Sweden for the 12th time
Ronaldo scored the 70th goal in home matches of the Champions League, repeating the record of Messi
Brunu on the penalty given to rashford: it was important for Him to gain confidence. It doesn't matter who kicks if the team scores
De Ligt on 2:1 with Ferencvaros: Juventus needed to move the ball faster and act more assertively
The minges on debut for Barca: Very happy. I hope this is the beginning of something big and meaningful
You can ask in the locker room if you have the guts. Tuchel-journalist asked about the quality of the PSG game
Morata on 2:1 with Ferencvaros: it Seemed like a match 20 years ago. They played defensive football