Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

СИПА проверава Шмита

Од нашег сталног дописника 
Бањалука – Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) „обавља одређене провере које се односе на Кристијана Шмита”, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, потврђено је медијима из ове полицијске агенције. „Вршимо одређене провере из домена своје надлежности. У овом тренутку не можемо да дамо више информација”, потврђено је из СИПА.

Ова вест је изазвала велико интересовање, иако није било познато о каквим проверама је реч, мада се претпоставља да активности имају везе с недавним најавама функционера из Српске да ће испитати на који начин је немачки представник добио дипломатски статус у БиХ. Тада је најављено и да ће се преиспитати ко обезбеђује Шмита и по којем основу.

„Мора се јасно утврдити на основу чега Шмит борави у БиХ и добро је да СИПА спроводи истрагу. Уколико је то због тога што он тврди да је високи представник, а сви знамо да није, онда је јасно да се крше закони и процедуре у БиХ”, рекао је Радован Ковачевић, делегат Клуба српског народа у Дому народа ПС БиХ. Нагласио је да постоји и питање његовог обезбеђења, за које је он сам рекао да је реч о немачким држављанима.

„Морамо исто знати ко су ти људи који бораве у БиХ, који носе оружје и ко им је издао дозволу, с обзиром на то да је реч о страним држављанима”, навео је Ковачевић за Радио-телевизију РС. Последње вести о проверама Шмита од стране СИПА интерпретирају се као део ширег мозаика у склопу којег власти у Српској настоје да оспоре његов легитимитет, тврдећи да није добио мандат СБ УН за обављање дужности високог представника.

С друге стране, Шмит је изменио Кривични закон БиХ и прописао затворске казне, као и могућност забране рада за оне који не поштују законе које наметне високи представник.

У вези с јучерашњим активностима СИПА медији подсећају да је Додик недавно изјавио да се утврђује на основу чега је Шмиту, који није у Савету безбедности УН именован на место високог представника, издат пасош у Министарству спољних послова БиХ. „Трагамо за одговорним лицима у ОХР-у која су такав захтев упутила МСП-у, као и за онима који су у том министарству потписали захтев за издавање пасоша”, рекао је Додик, наводећи да је реч о кривичној одговорности.

Сарајевски медији пишу да је СИПА (чији је директор Дарко Ћулум из Републике Српске) послала Тужилаштву БиХ дописе које је добила из Министарства безбедности БиХ (на чијем челу је Ненад Нешић из РС), као и од члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић. Нешић је пре петнаестак дана најавио да ће затражити истрагу са задатком да се утврди законитост боравка високог представника у БиХ.

Коментар ОХР-а у вези с поступањем СИПА био је подсећање на саопштење Савеза за спровођење мира (ПИК) од пре неколико дана, у којем је ово тело потврдило Шмитов легитимитет. У Бањалуци наводе да по Дејтонском споразуму високог представника именује СБ УН.