Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Скупље туристичке таксе у Грчкој

Грчка влада донела је одлуку да од следеће године повећа туристичку таксу која ће коштати од један до 10 евра по ноћи у зависности од категорије смештаја. Ово повећање је неопходно, како су изјавили представници владе, како би се попунио буџет и санирале последице од поплава и пожара које су ове године погодиле Грчку.

Посебно велика штета причињена је на Родосу и Крфу, одакле су туристи морали масовно да буду евакуисани. Многи хотели су уништени или тешко оштећени у пожару. Сада власти намеравају не само да обнове туристичку инфраструктуру у погођеним регионима, већ и да издвоје знатан износ за елиминисање штете од могућих будућих временских непогода. За сада у каси за ове намене имају 300 милиона, а већ следеће би требало да буде прикупљено 600 милиона евра.

Да ли ће то и у којој мери поскупети аранжмане, питање је које се одмах намеће, пошто је реч о најпосећенијој туристичкој летњој дестинацији, која је само ове сезоне забележила раст броја туриста од 26 процената. Наши грађани, а сваке године их око милион летује у Грчкој, углавном бораве у апартманима и такса би за овај смештај требало да са садашњих 0,5 поскупи на евро или 1,5 евра, колико ће коштати у смештају и хотелима са једном или две звездице. У хотелима са три звездице такса са 1,5 поскупљује не три евра, у хотелима са четири звездице на седам, а у најлуксузнијем смештају биће десет евра дневно. Иначе боравишна такса је у хотелима са пет звездица до сада износила четири евра.

Неће само туристи имати веће трошкове, јер је влада најавила да ће од следеће године повећати и порезе власницима станова и кућа који их изнајмљују преко Ер-би-ен-бија. На пример, ако власник има више од три некретнине регистроване на овој платформи, приходи од изнајмљивања ће му бити опорезивани, а то ће сасвим сигурно утицати на цену смештаја. На овај начин влада покушава да изједначи позиције хотела и власника приватног смештаја у сектору туризма.