Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Словаци данас бирају, Америка забринута да не победе проруске снаге

БРАТИСЛАВА – Словаци данас гласају на парламентарним изборима чији би резултати могли радикално да промене приступ Словачке рату у Украјини али и да отвори дубоке поделе унутар НАТО-а и Европске уније.

Фаворит на изборима је бивши премијер Роберт Фицо који је током кампање отворено критиковао Запад што подржава Украјину и послао снажну антиамеричку поруку, оптужујући председницу Словачке Зузану Чапутову да је „амерички агент“.

Фицо рекао да ће, ако буде изабран, престати да шаље оружје Украјини и блокирати украјинске НАТО амбиције.

Према последњим истраживањима јавног мњења две најаче странке су готово изједначене, а победник ће добити прилику да, највероватније коалиционом замени техничку владу која земљу од 5,5 милиона становника води од маја.

Победа лево оријентисане странке Смер-Словачка социјалдемократија СМЕР-ССД, коју предводи Роберт Фицо, могла би да Словачку сврста више ка Мађарској у горућим друштвеним питањима као што су ЛГБТQ права или миграција, а Фицо је током кампање обећавао да ће обуставити подршку Братиславе Украјини, наводи Ројтерс.

Влада Прогресивне Словачке (ПС) би задржала курс у вези са спољном политиком, задржавајући снажну подршку Словачке Кијеву уз сврставање земље у проинтеграцијски и либерални табор у ЕУ по питањима као што је зелена политика или ЛГБТ права.

Прозападна ПС је у кампањи стављала акценат на реформистичке способности свог лидера Михала Шимечке, актуелног потпредседника Европског парламента, и на порукама усмереним против Фица.

Не очекује се да ће ни СМЕР-ССД ни ПС, освојити потребну већину за самостално формирање владе, што значи да ће оно зависити вероватно од резултата више мањих партија, а Социјалдемократска партија „Хлас" могла би притом да буде својеврсни тас на ваги.

Та странка, коју је формирао бивши Фицов сарадник Петар Пелегрини, тренутно је трећа по снази у истраживањима са подршком од око 13 одсто.

Истраживања јавног мњења показују да ни Фицо ни Шимечка вероватно неће имати довољно места да формирају владу само са Хласом и да ће морати да доведу још коалиционих странака.

Фицо такође није искључио сарадњу са Републиком, екстремистичком крајње десничарском странком која тврди да је рат у Украјини последица „ширења НАТО-а према Русији“ и „агресије Кијева на руску мањину у источној Украјини“.