Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Specijalni tužilac Kosova: Pretresane lokacije u vlasništvu Milana Radoičića

29. 9. 2023. / 13.00

Specijalni tužilac Kosova Naim Abazi potvrdio je za prištinske medije da se akcija Kosovske policije na severu Kosova odvijala uglavnom na imovini koja je već identifikovana kao vlasništvo potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, na zahtev Specijalnog tužilaštva i po nalogu nadležnog suda.

Akcija je sprovedena po nalogu Suda, na zahtev Tužilaštva na pet različitih lokacija u opštinama severnog dela Kosova, uglavnom na imovini koja je već identifikovana kao vlasništvo osumnjičenog Radoičića, a o rezultatima ili stvarima koje smo pronašli na tim lokacijama, materijalnim dokazima i predmetima za koje smatramo da su oduzeti, obavestićemo vas na vreme kroz saopštenje portparola Tužilaštva, rekao je Abazi.

Abazi je rekao da se sada dokumentuje imovina za koju se sumnja da je na Radoičićevo ime ili na ime trećih lica na koja je, kako se sumnja, tu imovinu preneo, prenosi Kossev.

Kako prenose mediji na Kosovu, zaplenjeni su automobili, motocikli i čamci.

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije izvršili su jutros i pretres zgrade u severnom delu Kosovske Mitrovice u kojoj je živeo potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

Kosovski specijalci upali su jutros i u krug Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je da su kosovske antiterorističke jedinice i specijalne jedinice sa dugim cevima, uz prisustvo policajca Euleksa, u ranim jutarnjim satima izvršile upad u tu zdravstvenu ustanovu, i da su po završetku pretresa dostavili izveštaj na albanskom jeziku u kome se navodi da nisu pronašli ništa.

Elek je na konferenciji za medije rekao da niko od specijalaca nije hteo da im kaže šta traže, kao i da je nasilni upad pri kojem su razbijena vrata od kotlarnice i vešernice, a oduzet sistem za video nadzor, izvršen bez ikakvih saznanja zaposlenih u KBC Kosovska Mitrovica ili prethodne najave.

Elekov zamenik i bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da je upad u KBC Kosovska Mitrovica samo nastavak višemesečne torture koju Srbi koji žive na Kosovu preživljavaju i doživljavaju.

Premijerka Ana Brnabić naglasila je da se od jutros nastavlja teror i maltretiranje Aljbina Kurtija nad Srbima na severu Kosova i Metohije.

"Pratimo situaciju, razgovaramo i sa Kforom i međunarodnom zajednicom, Vučić od jutros ima razgovore na tu temu, čula sam se i sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, nastavlja se teror", rekla je Brnabićeva.

Akcija Kosovske policije usledila je nakon oružanog sukoba koji se u nedelju desio u selu Banjska na severu Kosova. Tom prilikom ubijeni su jedan kosovski policajac i trojica Srba, a vlasti u Prištini tvrde da iza naoružane grupe Srba stoji Beograd i da je u njoj bio i sam Radoičić, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja objavio u utorak na snimak koji navodno to dokazuje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sredu uveče da je Miilan Radoičić na teritoriji centralne Srbije, i da će odgovoriti pozivu nadležnih organa.

B.G./KoSSev/N1/RTS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com