This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Špijunski softver izraelske kompanije korišćen za hakovanje telefona američkih zvaničnika

Špijunski softver izraelske kompanije NSO grupe koristila je navodno nepoznata osoba da hakuje telefone najmanje devetoro zaposlenih u Stejt departmentu SAD, rekli su danas agenciji Rojters dobro obavešteni izvori, prenose izraelski mediji.

Ako to bude potvrđeno biće to prvi put da je tehnologija te kompanije, koja je većuveliko na udaru kritika,korišćena protiv američkih zvaničnika.

Cilj hakovanja su bili zaposleni u Stejt departmentu koji su radili u Ugandi ili eksperti za tu zemlju istočne Afrike,a svi su koristili ajfon (iPhone).

Izraelski mediji podsećaju da je Epl (Apple) objavio prošle nedelje da tuži NSO grupu jer su joj meta bili korisnici njegovih proizvoda i zahteva da se ta kompanija zbog skandala sa softverom Pegaz (Pegasus) pozove na odgovornost.

Tužba Epla predstavlja novi problem za izraelsku kompaniju posle izveštaja da su desetine hiljada aktivista, novinara i političara na listi potencijalniih meta softvera Pegaz.

I mada su brojevi telefona američkih zvaničnika bili na dugoj listi takvih meta, objavljenoj u medijima, nikada nije potvrđeno da su njihovi telefoni bili hakovani.

NSO grupa je rekla da njen softver za hakovanje ne radi na telefonima s pozivnim brojem SAD,ali je Rojters naveo da su navodno hakovani telefoni Amerikanaca zaposlenih u Ugandi bili lokalni.

U odgovoru na izveštaj u kome se ne navodi ko je naredio hakovanje NSO grupa je rekla da nema nikakvih nagoveštaja da je njen softver za to korišćen, te da je poništila relevantne naloge i obećala da će ispitati šta se dešava.

Uz to je kompanija najavila pravni postupak i saradnju sa relevantnim vlastima i predstavljanje svih informacija koje ima.

Odgovorajući na molbu da komentariše izveštaje Stejt department je samo podsetio na nedavnu odluku Odeljenja za trgovinu koje je stavilo na crnu listu tu izraelsku kompaniju, što joj otežava da poslovno sarađuje sa firmama u SAD.

Ambasada Ugande i Epl nisu odgovorili na zahtev Rojtersa za komentar.

Jedan neimenovani zvaničnik administracije američkog predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) je rekao toj agenciji da je takvo hakovanje razlog što su SAD odlučile da kažnjavaju kompanije poput NSO grupe.

Ambasada Izraela u Vašingtonu je saopštila da bi hakovanje telefona američkih zvaničnika bilo ozbiljno kršenje pravila, imajući u vidu da izraelsko ministarstvo odbrane mora da odobri prodaju proizvoda špijunskih firmi u inostranstvu.

Portparol izraelske ambasade je rekao da se takvi proizvodi izvoze samo u svrhu borbe stranih vlada protiv terorizma i ozbiljnog kriminala.

Odnosi Izraela s Ugandom prošireni su u proteklim godinama dok je premijer bio Benjamin Netanjahu za koga se verovalo da je blizak predsedniku te zemlje Joveru Museveniju (Yoweri).

Netanjahu je 2020. godine posetio Ugandu, a Museveni je posredovao između Izraela i Sudana. SAD kritikuju kršenja ljudskih prava u Ugandi.

Špijunski softver Pegaz smatra se jednim od najmoćnijih oruđa za sajber nadlgedanje jer omogućava da se pruzme potpuna kontrola nad telefonom osobe koja se prati i preuzmu sve informacije ili aktivira kamera i mikrofon, a da korisnik za to ne zna.