Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Srpski i kineski policajci zajedno u patroli: Koja su im ovlašćenja?

28. 9. 2023. / 18.35

Zajedničke policijske patrole MUP-a Srbije i policije Kine, od četvrtka će ponovo patrolirati gradovima Srbije, preneli su mediji saopštenje MUP-a.

Ukupno devet policajaca iz Kine patroliraće sa oko 20 srpskih kolega do 26. oktobra u užim gradskim jezgrima gradova koje najčešće posećuju kineski turisti – Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, preneo je Tanjug na svom sajtu.

Cilj patrola je "preventivno delovanje i pružanja asistencije u komunikaciji naših policijskih službenika sa kineskim državljanima", izjavio je državni sekretar u MUP-u Srbije Željko Bakić tokom posete Knez Mihailovoj ulici u Beogradu gde je zajedno sa otpravnikom poslova Ambasade Kine u Srbiji, Dže Džangom, prisustvovao predstavljanju zajedničkih patrola.

Šta smeju?

Bakić je naglasio da kineski policajci neće imati sredstva prinude i da neće primenjivati policijska ovlašćenja, "niti će postupati u bilo kom svojstvu organa za sprovođenje zakona".

On je naglasio da su zajedničke policijske patrole samo još jedan korak na putu jačanja saradnje između dva ministarstva i da one "nedvosmisleno i pouzdano dokazuju da je MUP Srbije pouzdan partner Ministarstva javne bezbednosti NR Kine", preneo je N1.

Dže Džang je rekao da je Srbija "jedna od prvih destinacija za kineske turiste i sigurno će biti sve više i više kineskih turista".

"Dolaskom naše policije sigurno će se pojačati njihov osećaj bezbednosti", rekao je Džang.

Ovo je drugi put da MUP Srbije i Ministarstvo javne bezbednosti Kine organizuju takve patrole, kaže se u saopštenju. Prvi put taj oblik saradnje sproveden je bio 2019. godine, kada je gradovima Srbije sa srpskim kolegama patroliralo šestoro kineskih policajaca.

Uobičajna saradnja

Profesor na Fakultetu bezbednosti Vladimir Cvetković ranije je izjavio za Glas Amerike da se međunarodna policijska patrola uspostavlja na osnovu bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji striktno regulišu prava i obaveze policijskih službenika.

On je tada rekao da građane Srbije ne treba da buni i plaši prisustvo kineskih policajaca u kineskim uniformama:

"Kineski policijski službenici su dužni da se pridržavaju zakonskog okvira Republike Srbije. Dakle, oni će biti angažovani kao jedna svojevrsna ispomoć našim policijskim službenicima radi unapređenja sprečavanja vršenja krivičnih dela, održavanja javnog reda, olakšavanja komunikacije", rekao je Cvetković.

Podsetio je tada da međunarodne policijske patrole predstvaljaju uobičajeni oblik saradnje i da i srpska policija ima ista dugogodišnja iskustva kroz gostujuće angažovanje u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, kao i da postoji "razmena patrola" sa Albaniom i Italijom.

B.G./Glas Amerike

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com