Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Стано: Европска унија ће доносити одлуке када се заврши истрага о догађајима на Косову и Метохији

БРИСЕЛ – Европска унија ће сачекати да се заврши истрага у вези са недавним догађајима на северу Косова и Метохије, пре него што донесе било какве одлуке или закључке, изјавио је данас портпарол ЕУ Петер Стано.

„За нас је важно да се истрага спроведе и заврши. Када, на основу истраге, будемо имали пуну и јасну слику о томе шта се десило, ко иза тога стоји и ко је одговоран, онда ћемо донети неопходне одлуке или закључке”, рекао је Стано на конференцији за новинаре.

Он је, на питање да прокоментарише снимак који је објавила влада у Приштини, рекао да је у овој фази важно да се појасне све чињенице и све околности догађаја и да се одговорни приведу правди, али је нагласио да ЕУ неће доносити преурањене закључке „на основу једног снимка, нечега што је негде објављено”.

„Истрага мора у потпуности да се спроведе и да се у потпуности заврши да би ЕУ имала јасну слику о томе шта се десило и ко је одговоран. Онда можемо да говоримо о последицама”, поручио је Стано.

Он је додао да је, независно од „овог трагичног догађаја”, увек постојала потреба за хитним сазивањем састанка на високом нивоу и наставком дијалога.

„Има много разлога, независно од онога што се догодило у недељу, за наставком дијалога у интересу Косова и Србије и народа Косова и Србије”, рекао је Стано.

Стано је подвукао да ЕУ не доноси преурањене закључке и не заузима политичке ставове пре него што добије одговарајућу процену ситуације и комплетну слику о томе шта се догодило.

„Имамо ситуацију да је терористички напад извршен на северу. Косовска полиција то истражује, мисија Еулекса помаже као други безбедносни одговор, на основу потреба и захтева косовске полиције”, додао је Стано и поновио да ће ЕУ донети одлуке о даљим корацима на основу резултата истраге.

Стано није желео да коментарише састанак Комитета за политику и безбедност ЕУ који је одржан поводом догађаја на КиМ, нити наводе да су државе чланице тражиле да се предузму мере против Србије.

Он је рекао да није овлашћен да говори о састанцима овог комитета и истакао да је реч о радним састанцима у оквиру Савета ЕУ и истакао да је тај састанак током јучерашње конференције за новинаре поменуо као илустрацију активности које су у току на нивоу ЕУ, а које су у вези са овом ситуацијом.

„Ако постоји одлука коју треба да донесу државе чланице, то ће бити урађено на одговарајућем нивоу и биће објављено”, поручио је Стано и додао да се наставља ангажовање држава чланица како би се видело како се може остварити напредак и решити ова ситуација.

Он је додао да, када је реч о евентуалним мерама, ЕУ је јасно ставила од знања да се мере могу применити и на Србију.

„Када државе чланице одлуче да је време да се примене, оне ће бити примењене. Одлука држава чланица је да кажу које мере ће бити уведене и из ког разлога, али нисмо још у тој позицији да објавимо било шта посебно у овој фази”, напоменуо је Стано.

Он је додао да када је реч о градоначелницима у четири општине на северу КИМ и могућности одржавања нових избора, став ЕУ је јасно изнет последњи пут у саопштењу од прошле недеље, преноси Танјуг.

„Немамо шта да додамо у овој фази ван онога што је ЕУ јасно формулисала  у вези са овим изборима и што је ЕУ пренела партнерима, како у саопштењу, али и чешће и одлучније током интеракција са њима за преговарачким столом или у соби за преговоре. Али  не у медијима или јавности. Ми тако не радимо ствари када желимо да решимо проблеме”, поручио је Стано.