Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Суд изузео доказе у случају „Јовањица”

Поступак против деветорице оптужених да су на имању „Јовањица” неовлашћено производили канабис одложен је – до даљег. Када ће бити настављено зависиће од тога када ће Апелациони суд одлучити о жалби коју ће, како сазнајемо, поступајући тужилац у овом предмету Саша Дрецун поднети на јучерашњу одлуку судског већа да из списа предмета изузме кључне доказе у овом случају.

Напоменимо, одлуком судског већа, којем председава Зоран Ганић, из предмета су изузети докази прибављени на основу наредбе судије за претходни поступак Посебног одељења Вишег суда од 18. новембра 2019. у вези са претресом „Јовањице”. Образлажући одлуку, судија је рекао да је ова наредба била законита, али не и сам претрес. Наиме, претресу нису присуствовали првоокривљени Предраг Колувија и његови адвокати, а сведоци тог претреса биле су Јелена Гемери и Невена Станишић, обе запослене на поменутом пољопривредном добру.

Осим поменутог доказа, из списа предмета издвојени су, између осталог, записник полиције о претресању стана Колувије и других просторија извршеног 18. новембра 2019. године, као и потврда о привремено одузетим предметима тога дана. Такође, издвојени су и извештаји о форензичком прегледу лица места од 20. и 24. новембра 2019, као и записник о вештачењу Националног центра за криминалистичку форензику од 6. фебруара 2020. године.

Након што је судија Ганић саопштио одлуку судског већа о изузимању поменутих доказа из предмета, заменик тужиоца за организовани криминал Саша Дрецун прокоментарисао је да није очекивао да ће бити изопштени крунски докази тужилаштва. Он је подсетио да одбрана „пукотину у доказној грађи” покушава да направи још од припремног рочишта одржаног крајем јула 2020. када је тадашња Колувијина адвокатица Зора Добричанин Никодиновић изнела примедбе на прибављене доказе.

Одлуку о издвајању истих доказа као и јуче, судија Ганић је, на предлог одбране, донео и у новембру прошле године. Поступајући по жалби тужиоца Саше Дрецуна, Апелациони суд је тада укинуо решење првостепеног суда о изузимању доказа и судском већу Посебног одељења Вишег суда наложио да испита све полицијске инспекторе Одељења за борбу против дрога београдске полиције који су учествовали у акцији на имању „Јовањице”: Милоша Јуришевића, Љубомира Петровића, Душана Митића, Милана Исакова и њиховог начелника Слободана Миленковића. До сада су сведочила четворица. Миленковић још то није урадио због здравствених проблема. Обавестио је, међутим, суд да неће моћи да дође и замолио да се његово сведочење одложи за другу половину новембра када би, према процени лекара, могао да присуствује рочишту.

Осим изузимања кључних доказа из списа предмета, потенцијални проблем у конкретном случају, представља и чињеница да поступајућем тужиоцу у предмету „Јовањица 1”, 31. октобра истиче мандат, односно решење којим је из Вишег јавног тужилаштва упућен у Јавно тужилаштво за организовани криминал (ЈТОК).

У ЈТОК-у за „Политику” су казали да су још 7. јула ове године упутили допис Врховном јавном тужилаштву у којем га обавештавају да решења о упућивању за одређени број упућених заменика, а сада јавних тужилаца истиче у наредном периоду.

– Сходно својим законским овлашћењима, ЈТОК је указао да решења о упућивању за одређени број упућених заменика, а сада јавних тужилаца истиче у наредном периоду, као и да извесни број јавних тужилаца одлази у пензију. Због тога је потребно доношење одлуке врховног јавног тужиоца о статусу упућених јавних тужилаца, посебно указујући и на чињеницу да је у односу на јавног тужиоца Сашу Дрецуна, неопходно да се одлука донесе благовремено, с обзиром на то да период на који је упућен истиче 31. октобра 2023 – речено је за наш лист у ЈТОК-у.

Из овог тужилаштва наглашавају и да би, уколико тужиоцу Дрецуну не буде продужен мандат, то нанело велику штету предмету „Јовањица”.

Упитан да ли очекује да ће тужилац Дрецун остати у предмету, Владимир Ђукановић, један од Колувијиних адвоката, није желео да се изјашњава. Навео је да је на јавнотужилачкој организацији да одлучи о томе.

– Са њим је увек занимљиво надметање. У случају да дође нови тужилац у предмет, то би значило да ће се поступак одужити пошто ће му бити потребно додатно време да се упозна са предметом – казао је Ђукановић за „Политику”.