Serbia

Сувласник француског "Монда" признао да је шпијунирао председника Француске

Француски милијардер и сувласник "Монда" Завијер Ниел признао је да је осамдесетих година радио као сарадник обавештајне службе. Како наводи, учествовао је у шпијунажи тадашњег француског председника, а шпијунирао је и компанију "Рено".

Завијер Ниел је рекао да је као тинејџер осамдесетих година радио за феранцуску обавештајну службу, у време када се служба заинтересовала за хаковање, што је тада била релативно нова техника, преноси Гардијан.

Ниел је рекао за парламентарни ТВ канал да је хаковао бројне мобилне телефоне, укључујући и телефон тадашњег председника, Франсоа Митерана.

"Године 1986. био сам у новинама због провале у податке о мобилним телефонима у Француској, укључујући податке председника Митерана", рекао је Ниел.

Признао је, такође, да је један од његових оперативних циљева био и државни секретар Министарства за безбедност Роберт Пендро за време Жака Ширака.

"Нисам био у тајним службама, био сам, како би се то могло назвати, почасни агент", изјавио је Неил.

Навео је да је "кокетирао са нелегалним" током тинејџерских дана.

Након што је као седамнаестогодишњак напустио школу, полиција га је позвала на разговор пошто је покушао да хакује декодере плаћених канала Канала+, са намером да прода кодове.

"Они су рекли: 'Ово је сјајно, пиратерија није толико озбиљна, али ти радиш нешто интересантно. Рекли су да ми млади улазимо на рачунарске локације са осетљивим подацима и предложили су да оформимо групу младих људи, наставимо даље и помогнемо им да их боље разумеју'", рекао је Ниел.

Радили су то, како је напоменуо, за себе из забаве, а затим би проследили информације.

Ниелово богатство процењује се на осам милијарди евра, и на листи најбогатијих Француза налази се на 21. месту.

Нејл је са партнерима купио Ле Монд 2010. године.

Football news:

Manchester United are ready to raise the salary of England U20 midfielder Gomez to 1.5 million pounds. They are Interested in Barcelona and Chelsea
Tula Arsenal confirmed the hire Lisova and Lomovichi to the end of the season
Lautaro's compensation will only be valid from July 1 to 15. Barcelona must pay 111 million euros in one tranche
Florentin pogba signed a 3-year contract with Sochaux
Troy Deeney: People wrote about my son: I Hope he gets the coronavirus. This is the hardest part
Angelo Di Livio: Ronaldo is a super champion, he never creates problems. Hats off to you
Chelsea offered to buy Tagliafico from Ajax for 22.4 million pounds. For Chilwell, Leicester are asking for over $ 40 million. Ajax Left-back Nicolas Tagliafico could move to Chelsea in the summer