Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Teleskopsko posmatranje i predavanje o novim otkrićima o kosmosu u Nišu

Svi zainteresovani moći će u petak, 29. septembra, u periodu od 20 do 22 sata, na parkingu niškog PMF-a da kroz teleskop besplatno posmatraju Saturn, Jupiter i Mesec, ako vremenski uslovi dozvole, kažu iz AD “Alfa”. Veče ranije, od 20 sati, na istom fakultetu biće održano predavanje o tome postoji li život van Zemlje.

Predavanje će u amfiteatru održati profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu Dragan Gajić i on će predstaviti najnovija otkrića biosignatura u Sunčevom sistemu, ali i izvan njega.

Biosignature su supstance koje nastaju kao posledica sadašnjih ili prošlih bioloških aktivnosti na proučavanom kosmičkom objektu. Uglavnom je reč o metaboličkim produktima nižih oblika života ili su rezultat degradacije organizama, na osnovu kojih se može prepoznati njihovo postojanje. Te supstance nisu siguran dokaz postojanja života, ali su dobar signal za dalje istraživanje - pojašnjavaju iz Astronomskog društva “Alfa”.

Dodaju da savremena astrobiologija razvija metode, najpre za određivanje mesta u kosmosu na kojima je moguć razvoj života u bilo kojoj formi, ali i za utvrđivanje da li na tim mestima život zaista postoji, pošto je jedno od kanonskih pitanja iz te oblasti: Postoji li život i na drugim mestima u kosmosu?

Povod aktivnosti na PMF-u je “Noć istraživača”, a organizuju ih upravo AD “Alfa” i Departman za fiziku. Deo su projekta “Kako dohvatiti zvezde”.