This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

TONE DROGE I DALJE PROLAZE KROZ CRNU GORU Ova država je ključna tačka "Balkanske rute" za šverc narkotika

Međunarodni šverc droge i ubistva povezana sa klanovima i dalje su tipična obeležja crnogorske kriminalne scene, sa tim grupama se dovodi u vezu osam tona kokaina koji je zaplenjen u inostranstvu, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

- Nekih 13 ubistava povezanih sa klanovima dogodilo se u Crnoj Gori 2020. godine, a pet ubistava koja su uključivala crnogorske kriminalne grupe dogodila su se u inostranstvu, uključujući Španiju, Nemačku, Austriju i Grčku - navodi se u izveštaju o Crnoj Gori.

Istaknuto je da je u aprilu 2021. policija u Kotoru uhapsila osumnjičenog vođu jedne od glavnih crnogorskih kriminalnih grupa, takozvanog klana "Kavač", a optužnica je podignuta protiv njega i još 13 članova grupe.

Uhapšeni voža "Kavčana" Slobodan Kašćelan Foto: RAS Srbija
Uhapšeni voža "Kavčana" Slobodan Kašćelan

- Još pet hapšenja i sprečavanje najmanje pet ubistava dogodilo se u prva tri meseca 2021. godine. U avgustu 2021. policija je uhapsila pet navodnih članova klana "Škaljar" na nekoliko lokacija u zemlji, nakon istrage, koju je podržao i Evropol, a uključeni su bili i planirani atentati i napadi na pripadnike tužilaštva i policije - navedeno je u izveštaju.

Evropska komisija je podsetila da su u avgustu ove godine, nakon devetomesečne operacije usmerene na aktivnosti crnogorske kriminalne grupe "Škaljari", na španskim Kanarskim ostrvima vlasti uhapsile četiri crnogorska državljanina i zaplenile više od 400 kilograma kokaina i skoro pola miliona evra u gotovini.

Posebno je ukazano da Crna Gora ostaje ključna tranzitna zemlja za drogu, kao deo "Balkanske rute", posebno za kanabis proizveden u Albaniji, koji se preko Crne Gore švercuje prema EU.

- Vlasti su tokom 2020. godine zaplenile 3.1 tonu droge, u odnosu na 2.4 tone 2019, uglavnom marihuane. U dva istaknuta slučaja, crnogorska policija je u bliskoj saradnji sa albanskom policijom otkrila kriminalne grupe koje švercuju marihuanu iz Albanije, što je dovelo do hapšenja 27 osoba i plenidbe 2.7 tona marihuane na teritoriji Crne Gore. U avgustu 2021. godine policija je u blizini Podgorice zaplenila više od jedne tone kokaina u vrednosti od 100 miliona evra, što je najveća zaplena u istoriji zemlje - naglašava se u izveštaju.