This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

TRAUMA I STRES ZBOG PRAZNIKA Petarde i vatromet ostavljaju kobne posledice na životinje

Doček Nove godine i proslava predstojećih praznika često je glavna asocijacija za vatromet i bacanje petardi, međutim pirotehnička sredstva mogu ostaviti kobne posledice na životinje, čemu svedoči činjenica da godišnje više od 5.000 pasa, mačaka i ostalih životinja ugine zbog srčanog udara.

Rekli su ovo za Srpskainfo iz Udruženja građana Kerber i dodali da ogroman broj životinja ugine ili zadobije teške telesne povrede zbog buke i bleska od petardi, piše Srpskainfo.

Petarde imaju štetne posledice na životinje jer izazivaju stres, što može dovesti do raznih bolesti i ostaviti dugoročne psihološka oštećenja.

– Dešavalo se da neodgovorni pojedinci namerno nanose povrede životinjama tako što na njih bacaju pirotehnička sredstva ili im čak stavljaju petarde u usta – rekli su iz “Kerbera”.

Savetovali su vlasnike da pse treba skloniti na sigurno ako su napolju, kako ne bi direktno bili izloženi napadima. Vlasnicima čiji psi borave u kućama ili stanovima preporučuje se da svom ljubimcu puste muziku ili uključe TV kako bi prigušili buku, i na taj način okruženje učinili manje zastrašujućim, kao i da provode vreme sa njima, maze ih i na sve načine skrenu pažnju od petardi.

Petarde mogu da nanesu ozbiljne povrede životinjama Foto: R. Getel / RAS Srbija
Petarde mogu da nanesu ozbiljne povrede životinjama

Istakli su da osim stresa, koji proživljavaju životinje, dešava se da im petarde često odvale vilicu.

– Upotreba opasnih pirotehničkih sredstava je prekšaj, i ovim putem apelujemo na građane da ovakve slučajeve dovođenja života životinja u opasnost prijavljuju komunalnoj policiji – istakli su iz “Kerbera”.

Iz veterinarske ambulante “Vet Centar” kažu da bacanje petardi u blizini pasa i mačaka izaziva stres koji je pokretač svih drugih obolenja. Bleskovi, glasni pucnjevi i miris baruta izazivaju veliki stres kod pasa jer životinje imaju znatno izražajnije čulo sluha i mirisa od ljudi.

– Preporučljivo je da vlasnici u ovim momentima provode vreme sa ljubimcima, a ukoliko nisu u mogućnosti potrebno je da se na vreme jave veterinaru kako bi njihovi ljubmci dobili određenu terapiju u vidu sedativa – naglasili su iz ove veterinarske stanice.

Dodali su da su najveće posledice nastale usled eksplozije, rane, opekotine i nažalost smrtni ishodi. Istakli su da građani nisu svesni kakve negativne posledice ova opasna vrsta zabave može imati na životinje, i apelovali da prazničnu atmosferu provedu mirno, te da se uzdrže od bacanja petardi.

Iz veterinarske ambulante “Loko vet” poručili su da bacanje petardi, pucnjava i ispaljivanje vatrometa kod pasa izaziva stanje straha, šoka i panike.

– Predstojeći praznici predstavljaju pravu agoniju za pse i njihove vlasnike, koji će ovaj period provesti brinući za svoje ljubimce, jer količina stresa kojim su izložene životinje naručito u periodu Nove godine i Božića je velika. Patnja koja nastaje zbog izrazito jakih zvukova kod pasa, osim lovačkih i dresiranih, se manifestuje kao uznemirenost, ubrzano disanje, dahtanje, drhtavica, nervozno kretanje pa sve do odbijanjah rane i vode – pojasnili su iz “Loko veta”.

Najvažnija stvar je da vlasnik bude smiren, jer kada životinja oseti da se vlasnik ne plaši, i ona sama će biti smirenija i opuštenija.

Prema njihovim rečima, česte posledice koje se mogu javiti od straha zbog buke su uriniranje i dijareja. Tipično ponašanje pasa koji imaju genetski predispoziciju za “strah od pucanja” je bežanje ili skrivanje, a u stanju panike može doći čak i do samopovređivanja.

– Nema univerzalnog i trajnog rešenja za ovaj problem. Vlasnici moraju upoznati svog ljubimca, odnosno koje metode imaju umirujuće dejstvo na njih, pri tome bi trebalo da izbegavaju preterano maženje ljubimca u stanju panike i straha, jer bi to značilo da ga nagrađuje za takvo ponašanje – objasnili su iz ovog veterinarskog centra i dodali da se ljubimac mora osetiti zaštićeno tako da vlasnik ne bi trebalo da pokazuje paniku.

- Najvažnija stvar je da vlasnik bude smiren, jer kada životinja oseti da se vlasnik ne plaši, i ona sama će biti smirenija i opuštenija – istakli su veterinari.

Postoje psi koji imaju preteran strah od jakih zvukova petardi i vatrometa pa u ovakvim slučajevima vlasnici najčešće traže savet i pomoć veterinara. Poželjno je da se ljubimcu pronađe kutak gde će se osećati sigurno, kao neke vrsta skloništa, a pse koji borave vani u dvorištu treba treba uvesti u zatvoren prostor kao što je garaža ili podrum. Najveću zaštitu i sigurnost pas oseća kada nije sam već kada je vlasnik uz njega. Ističu da su posledice bacanja petardi, osim straha koji je čest okidač za neke hronične bolesti i nastajanje akutnih bolesti, i telesne povrede na životinjama. Neretko se dešava da vlasnici u ambulante dovode svoje krznene prijatelje sa povredama i ranama na šapama i njuški.

– Preporučujemo vlasnicima da u predstojećim danima veselja, slavlja i praznične atmosfera ljubimce izvode u šetnju u ranim jutarnjim časovima. Dodatni savet je da ih šetaju isključivo na povodac jer se broj nestalih pasa povećava usled pucnjave.

Ovim putem su apelovali na roditelje da deci ne kupuju petarde i slična pirotehnička sredstva jer mogu ugroziti zdravlje i ljudi i životinja.

– Naša poruka jeste da mališani više vole životinje od petardi. Ova poruka se odnosi i na ulične pse i mačke koje nema ko zaštiti, a koje se plaše, kriju i beže danima dok traju novogodišnji praznici – zaključili su iz ove veterinarske ambulante.

Saveti za vlasnike pasa

Iz veterinarske ambulante “MIM COOP” rekli su da jaki zvukovi i blesak koji proizvode petarde i vatromet kod životinja mogu dovesti do oštećenja sluha, vida, bolesti šećera pa čak i do epi napada, anksioznosti i problema sa štitnom žlezdom.

Pojasnili su da se se posledice ne manifestuju jednako na sve pse jer su lovački psi navikli na zvuk pucnja, međutim postoji velika opasnost za male salonske pse, koji se od straha automatski povlače i skrivaju ispod stolica, stolova ili u neke zavučenije delove stana.

Savetovali su vlasnicima da pse ne izvode u šetnju na mestima gde se puca, a dok borave u stanu da im stave vatu u uši i daju sedative kako bi ih smirili i lakše prebrodili novogodišnje praznike.