Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Цео свет у борби са инфлацијом, горак укус кафе у Бразилу

Од свакодневне куповине намирница преко грејања и до отплате кредита - све је поскупело. Трошкови живота нагло расту - не само код нас, већ широм света. Глобална инфлација је на највећем нивоу од 2008. године.

Инфлација у Сједињеним Америчким Државама достигла је нови, 40-годишињи, максимум од 8,6 одсто. Скочиле су цене нафте па је популарни "галон" од 5 до 5,5 долара. Због потражње из Азије и хладне зиме, порасла је и цена гаса. 

Пандемија је многе "закључала". Они су остали код куће, нису ишли у ресторане или на одмор - па су више куповали. Цене хране у Америци бележе највећи раст од децембра 1981.

Висока инфлација приморала је америчку централну банку, да подигне каматне стопе и највише су у последње три деценије.

"Нисмо једина земља која доживљава инфлацију. То можете видети у готово свакој развијеној земљи широм света", каже Џенет Јелен, амерички секретар за финансије.

Бродске компаније, које превозе робу широм света преплављене су наруџбинама. Некада је транспорт контејнера робе из Азије у Европу коштао 1.500 долара, а сада и десет пута више. Цена кафе је такође скочила - након што је Бразил, водећи светски произвођач, имао лошу жетву после највеће суше.

"Власт увек говори о шест, осам, десет одсто инфлације. Али то није тако. Било да је реч о храни, гориву, струји. Видео сам поскупљења много изнад тога", каже Фабио Фернандес.

Када је о Европи реч, Данска је саопштила да је због поскупљења струје и грејања инфлација порасла на 6,7 одсто у априлу. Највише од 1984. године.

"Срцепарајуће је да постоје пензионери, незапослени, самци или породице које морају да бирају између плаћања лекова, хране или рачуна", каже Маи Виладсен, портпарол Партије црвено-зеленог савеза.

Инфлација у Немачкој је 7,9 одсто, највећа од 1990. године.

Русија успева да контролише инфлацију. Путин је рекао да су од друге половине маја - цене престале да расту и да је инфлација сада нула. Годишња инфлација у Русији је 27. маја успорила на 17,4 одсто, са 17,83 одсто у априлу.

Лоше је и у Азији. Становници Пакистана боре се с инфлацијом и привредним погоршањем. Тамо су цене достигле 17- тогодишњи максимум.

Локална валута слаби према америчком долару. У Африци је слилчно. Због раста цена, око 17 милиона Нигеријаца нема довољно хране. Уједињене нације упозоравају да расте број гладних у најмногољуднијој земљи Африке.

Висока стопа инфлације у свету, смањила је куповну моћ па се за евро или долар - купује мање него раније.