Pasjača, plaža, Hrvatska Foto: Tony / youtube

Poslušajte vest preko audio fajla

Prema podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom čarteru (sustav eCrew), na današnji dan u hrvatskim destinacijama po prvi put u ovoj godini boravi više od 500.000 turista od kojih je oko 430.000 stranih turista.

U ovom trenutku najviše gostiju dolazi iz Nemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke i Mađarske, prenosi Seebiz.

Krk, Hrvatska Foto: Antonio Bat / EPA;
Krk, Hrvatska

"Najveći turistički promet ostvarujemo s onih tržišta na kojima sprovodimo intenzivne promotivne aktivnosti koje za cilj imaju pozicioniranje naše zemlje kao zanimljive, ali pre svega sigurne turističke destinacije. Ostvareni rezultati dokazuju da smo u tome i uspeli jer je Hrvatska jedna od retkih turističkih destinacija Mediterana u kojoj se ostvaruje turistički promet", izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Dodaje da goste s dalekih vanevropskih tržišta, ali i sa tržišta Velike Britanije, Francuske ili Skandinavije očekuju tokom sredine jula s povećanjem broja aviolinija koje će pozitivno uticati na celokupni promet u zemlji, a posebno na rezultate destinacija srednjih i južnih delova Dalmacije.

U periodu od 1. do 10. jula u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 600 holjada dolazaka (46 odsto rezultata ostvarenog tokom istog razdoblja lani) i 4,4 miliona noćenja (53 odsto rezultata ostvarenog tokom istog razdoblja lani).