Serbia

U Njujorku 20 žarišta virusa, raste broj obolelih

U državi Njujork u četvrtak je registrovan rast broja pozitivnih testova na koronavirusa u 20 "žarišta".

Ilustracija: EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA

Ilustracija: EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA

Porast obolelih beleže i države na srednjem zapadu predvođene Viskonsinom, gde će predsednik Donald Tramp tokom vikenda održati mitinge.

Broj novih slučajeva kovida 19 porastao je u 27 od 50 američkih država u septembru, sa rastom od 11 odsto u Viskonsinu, koji se

suočava i sa zabrinjavajućim rastom broja obolelih sa težim simptomima, što bi moglo da dovede do preopterećenja bolnica.

"Kapaciteti naša hitne pomoći su nekoliko puta prošle nedelje bili puni, zbog čega su pacijenti morali da leže na krevetima u hodnicima. Tokom protekle nedelje, nije bilo slobodnih kreveta ni na intenzivnoj nezi", saopštila je kompanija "Belin health" koja upravlja bolnicom u gradu Grin Bej.

Doktor Rajan Vestergard, glavni medicinski zvaničnik Sekretarijata za zdravstvo Viskonsina, rekao je da je zaraza počela prvobitno da se širi među mladima, a zatim i u celoj zajednici, prenosi Rojters.

U Njujorku, koji je ranije ove godine bio teško pogođen pandemijom, zvaničnici su saopštili da su zabrinuti zbog širenja zaraze u 20 područja širom te države, gde je prosečna stopa pozitivnih testova porasla na 6,5 odsto, sa 5,5 dan ranije.

Guverner Endrju Kuomo pozvao je građane da preuzmu novu mobilnu aplikaciju za dobrovoljno praćenje kontakata sa zaraženima. Aplikacija upozorava korisnike ako su nedavno bili blizu neke osobe koja je kasnije testirana pozitivno na koronavirus.

Guverner Njujorka apelovao je na lokalne vlasti da obezbede sprovođenje mera i poručio da bi trebalo novčano kazniti one koji ne nose maske.

U Viskonsinu, zdravstveni zvaničnici pozivaju stanovnike da ne izlaze napolje i da izbegavaju velika okupljanja, dok se Tramp priprema da održi dva mitinga u toj saveznoj državi.

Prema analizi Rojtersa, u Viskonsinu raste broj slučajeva, hospitalizacija, pozitivnih testova i žrtava.

Prošle nedelje, 19 odsto testova na Kovid 19 bilo je pozitivno, a taj procenat je rastao pet nedelja za redom, nakon što je krajem avgusta bio osam odsto.

Hospitalizovano je 683 obolelih, najviše od izbijanja pandemije.

Broj obolelih u četvrtak je porastao za 3.000, što je najveći dnevni rast, dok je preminula 21 osoba.

Football news:

An unfortunate statement about joining an imaginary tournament. La Liga President on Bartomeu's words about the European Premier League
Benzema scored the club's 30th goal in the Champions League. Only Messi, Ronaldo and Raul managed it
Miranchuk and Krykhovyak are the best Loko players in the match against Bayern according to Bild, CHorluka and Murilo are the worst
Salzburg coach about the Champions League: we deserved more than one point in two games
With Lukaku, it is useless to play in a power struggle. Shakhtar defender Bondar on the Inter forward
Ivanov will serve the match OF AZ-Rijeka in the Europa League. Rotor appealed his refereeing in the game with Loko
Gasperini on Ajax: it's not easy for everyone Against them. Atalanta made a great comeback