Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

У Њујорку ванредно стање, поплављене школе, аеродром и станице метроа

ЊУЈОРК,– У Њујорку је на снази ванредно стање због поплава које је изазвало олујно невреме, а после недељу дана углавном сталних обилних падавина, преплављен је канализациони систем, поремећен рад метроа у најнасељенијем граду у САД и многе улице претворене су у мала језера.

У неким деловима града пало је до 20 цм кише, а очекује се још падавине током дана, саопштили су метеоролози, преноси ББЦ.

Многе школе, градски системи метроа, улице и аутопутеви су поплављени, док је најмање један терминал на аеродрому Ла Гвардија затворен је током јучерашњег дана.

На њујоршком међународном аеродрому Џон Ф. Кенеди, забележено је скоро 20 цм кише, што је рекордна вредност од 1948.године, преноси ЦНН.

„Ово је по живот опасна олуја. Проглашавам ванредно стање у Њујорку, Лонг Ајленду и долини Хадсон због екстремних падавина које су присутне широм региона “, саопштила је у петак гувернерка Кети Хочул на платформи X (Твитер).

Она је позвала становништво да предузме кораке у циљу сопствене безбедности и да „не покушава да путује поплављеним путевима“.

Градоначелник Њујорка Ерик Адамс упозорио је људе да је тренутак за "повеćану будност и екстремни опрез" пошто је уведено ванредно стање.

Поплаве су изазвале велике поремеćаје у систему метроа у Њујорку и приградској железничкој линији метроа север, а неке линије метроа су у потпуности обустављене и многе станице затворене.

„Неке од линија метроа су поплављене и изузетно је тешко кретати се градом“, рекао је градоначелник Њујорка на конференцији за новинаре, наводи Би-Би-Си, преноси Танјуг.

Полицијска управа Њујорка такође је најавила затварање више саобраћајница и саопштила да је распоређена Национална гарда.

Адамс је у петак увече саопштио да је било 15 спасавања из аутомобила и три спасавања из подрумских просторија.

Вода је такође поплавила 150 од 1.400 школа у Њујорку, које су остале отворене , саопштио је школски званичник Њујорка Дејвид Бенкс на конфренцији за новинаре,наводи Си-Ен-Ен.

У овом тренутку нема пријављених смртних случајева или тежих повреда повезаних са невременом.

Ванредно стање је такође проглашено у граду Хобокену у Њу Џерсију, са друге стране реке Хадсон .

У Њујорку је до сада овог месеца пало скоро 40 цм кише, што га чини најкишнијим септембром од 1882, према подацима Националне метеоролошке службе.