Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

У паду стопа слободних радних места у ЕУ

Стопа слободних радних места у ЕУ износила је 2,2 одсто у другом кварталу 2021, да би у у другом тромесечју 2022. достигла ниво од три  процента, али отад она бележи пад.

Статистике широм земаља показују борбу континента да попуни радна места, што се често приписује недостатку квалификоване радне снаге.

Према подацима Еуростата, више од 75 одсто компанија у ЕУ већ сада се бори да пронађе професионалце са потребним вештинама за попуњавање радних места, што многим земљама омета економски раст.

С друге стране, око 27,5 милиона људи у радној снази ЕУ истиче да су или незапослени, недовољно запослени, траже посао, али нису одмах доступни, или су били доступни, али не траже посао.

У извештају Еуростата се наводи да се стопа незапослености у ЕУ смањује од 2020. године, али се као узрок не истиче „повећање незапослености, већ повећање броја људи који су доступни за посао, али га не траже”.

То доводи до упражњених радних места, па стога ни не долази до значајних помака у стопама слободних радних места, наводи се у извештају.