Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

У Северодоњецку око 800 цивила у комплексу хемијске фабрике

Око 800 цивила нашло је уточиште у комплексу хемијске фабрике у стратешком граду Северодоњецку на истоку Украјине, наводи се у саопштењу адвоката власника фабрике Дмитра Фирташа.

Радници су остали у фабрици настојећи да „обезбеде” сигурност преосталих ускладиштених „високо експлозивних хемикалија”, наводи се у саопштењу.

Лондонски дневник Гариђан подсећа да су се руске трупе у склопу својих напора да освоје источну Украјину, током протеклих недеља трудиле да успоставе контролу над Северодоњецком.

Након јучерашњег коментара украјинског председника Владимира Зеленског да украјински борци „држе” своје положаје у Северодоњецку, данас је реаговала Москва и саопштила да је „потпуно ослободила” стамбена насеља у југоисточном делу града.

Дмитро Фирташ (57) један од најбогатијих грађана Украјине, близак је савезник бившег проруског председника Украјине Виктора Јануковича.

У јуну 2021. године, Владимир Зеленски је потписао указ о увођењу санкција овом тајкуну, укључујући замрзавање његове имовине и повлачење лиценци његовим компанијама, након што га је оптужио да продаје производе од титанијума руским војним компанијама.

Фирташ је крајем фебруара ипак осудио руску инвазију и помогао да се успостави телевизијска информативна мрежа у Украјини која непрекидно емитује програм, наводи Гардијан.

Пре рата, Северодоњецк је имао нешто више од 100.000 становника. Град је настао у совјетско време, у близини хемијске фабрике "Азот", највеће у Украјини. Нови град, на граници Луганске, Доњецке и Харковске области, име је добио педесетих година прошлог века по реци Северски Доњец.

Власник хемијске фабрике "Азот" је медијски магнат Дмитро Фирташ, који од 2014. године живи у Аустрији. Његова компанија у Северодоњецку првенствено производи ђубриво, највећим делом за извоз.

Последњих година, због сукоба у Донбасу, фабрика "Азот" је, попут многих других фабрика у региону, често прекидала производњу. У Северодоњецку има и других хемијских фабрика. У суседном Лисичанску налази се и рафинерија нафте. Она је некада припадала руским бизнисменима, а већ дуго не ради.