Serbia

UBILI ZAROBLJENIKA JER NISU IMALI DOVOLJNO MESTA U HELIKOPTERU: Istraga o australijskim specijalcima pokazala šokantne detalje

Zarobljenik koji je bio nenaoružan i vezan ubijen je hladnokrvno, jedan je od nalaza četvorogodišnje istraga ratnih zločina koja se bliži kraju.

Član posade helikoptera američkih marinaca posvedočio je australijskom ABC-u kako je grupa australijskih vojnika zatražila da bude transportovana helikopterom posle akcije. Kako je kazao, komandir australijske jedinice rekao je da im je potreban prevoz za sedam zarobljenika koji su uhvaćeni tokom akcije. Pilot ih je upozorio da ima mesta samo za šest zarobljenika.

"Onda je usledila tišina, čuo sam pucanj. „Sada imamo šest zarobljenika“, rekao je komandant australijske jedinice“, ispričao je član posade helikoptera.

On je objasnio kako se tada prvi put sreo sa nečim što nije mogao da „moralno opravda“, jer su zarobljenici bili vezani i nisu predstavljali nikakvu pretnju. Kazao je kako je o tome razgovarao i sa drugim članom posade, koji su takođe rekli kako nema opravdanja za ono što su Australijanci uradili.

„To je bila svesna odluka da se prekrše ratni zakoni“, kazao je ovaj američki marinac.

Portparolka australijske vojske nije želela da komentariše slučaj, budući da je u toku istraga koja se vodi protiv australijskih specijalaca za moguće ratne zločine počinjene u Avganistanu od 2005. do 2016. godine. Tužilaštvo bi trebalo da je okonča do kraja ove godine, posle četiri godine istraživanja.

Kurir.rs/RT

Football news:

Modric on Real Madrid: We are missing just a little bit. We will get better and have a good season
Joel Matip: Atalanta is a threat to any team in Europe
Zidane on Real Madrid without Ramos: We must correct the statistics of games without him. We understand how difficult it will be
Pep Guardiola: Manchester City are not obsessed with the Champions League. We want to perform as well as possible
Lazio may sell Alberto due to criticism of the club. Juve, Inter and Everton are Interested in the midfielder
Messi is getting old. Barcelona must think about the future. That’O suggested Catalans sign Mbappe and Mukoko
Hans-Dieter flick: it can be very uncomfortable To play against Salzburg