Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Украјинци и Руси ратују и у Судану

Украјински председник Володимир Зеленски непланирано се прошле недеље сусрео с председником суданског Сувереног савета Абделом Фатахом ел Бурханом на аеродрому у Ирској и разговарали су о заједничком безбедносном изазову – Русији. Тврди се, наиме, да Руси наоружавају побуњене оружане формације у Судану. Двојица лидера пружили су узајамну подршку територијалном интегритету и суверенитету њихових земаља.

На недавној седници Савета безбедности УН, Бурхан је рекао да би рат који бесни у Судану могао да се прошири и ван граница те афричке земље уколико не буде заустављен, а ривалске снаге проглашене терористичком групом. Западне дипломате и медији наводе да је руска плаћеничка група „Вагнер”, која је деловала у Украјини и неким другим афричким државама, присутна и у Судану. „Вагнер” то, међутим, негира.

Тензије које су дуго тињале између суданске војске и ривалских Снага за брзу подршку, којима командује Мухамед Хамдан Дагало, у априлу су ескалирале у отворени сукоб. Ове две групе ујединиле су се 2021. године, како би преузеле власт у државном удару којим је потиснут судански продемократски покрет.

Како су се укрстили интереси Украјине и Судана? Испоставило се да се украјинско-руски рат проширио и на Судан када је Си-Ен-Ен објавио да украјинске специјалне службе вероватно стоје иза серије удара беспилотних летелица и копнених операција усмерених против суданских супарничких снага које подржава „Вагнер”. У разговору за Си-Ен-Ен украјински војни извор описао је операцију као дело „несуданске војске”. На инсистирање новинара да сазна да ли Кијев стоји иза напада, овај извор је само рекао да су „украјинске специјалне службе вероватно одговорне”.

Операција је укључивала низ напада на паравојну групу „Рапид супорт форсиз” (РСФ), за коју се тврди да од „Вагнера” добија помоћ у борби против суданске војске за контролу над земљом. Ипак, ове тврдње нису могле да буду потврђене из независних извора. Али видео-снимци до којих је дошао амерички медиј открили су обележја напада дроновима у „украјинском стилу”.

Две комерцијално доступне беспилотне летелице, које нашироко користе Украјинци, учествовале су у најмање осам удара, а на екрану команди за дронове види се текст на украјинском. На видео-снимку који приказује монитор контролера дронова видљив је текст на енглеском и украјинском, којим је означена команда „стоп”. Оператер дрона, који изгледа као странац, такође се може видети у одразу контролора, али носи „фантомку” и није га могуће идентификовати.

Стручњаци су такође рекли да је коришћена тактика веома необична за Судан и шири афрички регион. У разговору за Глас Америке шеф украјинске војне обавештајне службе Кирил Буданов није хтео ни да потврди ни да демантује извештај Си-Ен-Ена.

„Пре годину дана лично сам отворено рекао да ће сви руски ратни злочинци који су се борили, који се боре или планирају да се боре против Украјине, бити кажњени било где у свету”, рекао је Буданов и нагласио да је војни пуч у Судану „у потпуности подржала руска страна” и да је група „Вагнер” директно умешана. „То су наши непријатељи и ми ћемо деловати против њих било где у свету”, закључио је Буданов.

Судански извор у истраживачкој причи америчког медија рекао је да око 90 одсто оружја за РСФ долази од „Вагнера” и да се снабдевање оружјем наставља несмањеним интензитетом и после погибије вођа Јевгенија Пригожина и Дмитрија Уткина.

Пригожин се дан пре погибије, 24. августа, вратио у Русију из Африке, а два дана после пада авиона у којем су погинули, заменик руског министра одбране Јунус-Бек Јевкуров кренуо је у обилазак афричких држава: Либије, Малија, Буркине Фасо и Централноафричке Републике, као и Сирије.

Украјина ипак није званично преузела одговорност за нападе, који су снимљени дроном. Након што је овај извештај објављен, Андриј Јусов, представник Одбрамбене обавештајне службе Украјине, рекао је за Си-Ен-Ен да нападе не може ни да потврди ни да демантује. Делови тих видео-снимака круже друштвеним мрежама од прошлог четвртка. С друге стране, високи судански војни извор је рекао да „нема сазнања о украјинској операцији у Судану” и да не верује да је то истина. Чак ни неколико америчких званичника нису знали за то и изразили су изненађење због могућности да су ударе дроновима и копнену операцију можда извеле украјинске снаге.

Један високопозиционирани судански извор тврди да су удари уследили само два дана након што је „Вагнер” послао велики конвој оружја за Судан преко гарнизона РСФ у Зуругу, на југозападу земље у близини границе с Чадом. Тај званичник је рекао за Си-Ен-Ен да је велики број возила, укључујући неколико камиона с оружјем, стигао у Зуруг 6. септембра. Америчка мрежа добила је сателитске снимке на којима се тог дана у гарнизону види више од 100 возила, укључујући десетине камиона. Ако су сви ови подаци тачни, онда то значи да се Русија преко „Вагнера” и даље шири у Африци.