Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Uz poskupljenje struje najavilljeni i popusti za štednju

Nakon odluke o poskupljenju struje stigla je i preporuka Vlade da Elektroprivreda Srbije opet da popust domaćinstvima koja štede struju. Oni koji potroše manje nego prethedne dve godine mogu da računaju da će imati od 20 do 40 % manje račune u narednoj zimskoj sezoni, koja traje od oktobra do marta.

Od 1. novembra struja će biti skuplja za 8, a gas za 10 %, a nakon te odluke Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici preporučila Elektroprivredi Srbije da i ove zime omogući popuste, počev od oktobarskog računa, zaključno sa martovskim sledeće godine.

I prošle godine su domaćinstva koja štede imala popuste, a ove sezone je umesto 30, najveći popust 40 %, ali se ušteda "računa" u odnosu na prethodne dve godine.

Za uštede energije od pet do 15 odsto obračunavaće se popust od 20 odsto, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto. Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 odsto. Najveći popust, od 40 odsto, imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto - naveli su iz Vlade.

Iz Vlade su naveli da je od oktobra prošle godine do marta 2023. u domaćinstvima smanjena potrošnja struje za oko 607 GWh, u odnosu na isti period prethodne godine, a ukupno za oko 1.335 GWh, te su zato odlučili da i ove sezone popustima motivišu korisnike da manje troše.