Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Viktor Orban: Migranti pucali na srpsko-mađarsku patrolu iz automatskog oružja

Migrantska kriza

Viktor Orban: Migranti pucali na srpsko-mađarsku patrolu iz automatskog oružja 2
Viktor Orban: Migranti pucali na srpsko-mađarsku patrolu iz automatskog oružja 2

Foto: AP Photo/Laszlo Balogh

27. 9. 2023. / 10.55

Premijer Mađarske Viktor Orban saopštio je da je zajednička granična patrola Srbije i Mađarske nedavno napadnuta iz automatskog oružja i istakao da je migranatsko nasilje u porastu. Incidenti sa migrantima su na toj teritoriji učestali u poslednjih godinu dana, a sumnja se da je glavni razlog krijumčarenje ljudi

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je nasilje migranata u porastu i da je zajednička granična patrola Srbije i Mađarske napadnuta iz automatskog oružja.

"Nasilje migranata je u porastu. Pre tri noći zajednička granična patrola Mađarske i Srbije je napadnuta, pucano je iz automatskog oružja", napisao je u utorak uveče Orban na društvenoj mreži Iks. 

Orban je dodao da su time migranti prešli Rubikon i da je vreme da se svi suoče sa činjenicama da je propao Briselski dogovor o rešavanju pitanja migranata. 

Migrant violence is on the rise. Three nights ago, a joint 🇭🇺 🇷🇸 border patrol came under fire from automatic weapons. With this, migrants have crossed the Rubicon. It’s time to face the facts: the Brussels #migration pact has failed. pic.twitter.com/i6V6chOF9m

— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) September 26, 2023

Ukazao je da će se ovaj problem tokom jeseni proširiti i najverovatnije produbiti.

– Krajem juna usvojen je novi migracioni pakt, uprkos protivljenju Mađarske i Poljske. Sad je septembar, i jasno je da je pakt već propao. Ove godine zabeležili smo 128. 000 pokušaja prelaska južne mađarske granice. Napadi na graničare postali su uobičajeni, zabeleženo je 168 ozbiljnih napada i više naših policajaca je povređeno – kazao je Orban.

Sukobi intenzivirani zbog krijumčarenja ljudima 

Sukobi među krijumčarskim grupama intenzivirani su u Subotici još od jula prošle godine, a u prvih šest meseci ove godine podnete su krivične prijave protiv 25 osoba osumnjičenih za nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović ranije je izjavio da su to sukobi između onih koji krijumčare ljude i da su to grupe krijumčara koje zarađuju ogroman novac na prebacivanju ljudi preko naše granice ka zemljama EU.

U poslednjih godinu dana učestale su pucnjave između krijumčarskih grupa koje su se dešavale na teritoriji grada Subotica, najčešće u šumskom pojasu, na Hajdukovu, Tresetištu i Makovoj sedmici.

Z.S/FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com