Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Влада усвојила Фискалну стратегију за 2023. годину

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Фискалну стратегију за 2023. годину са пројекцијама за 2024. и 2025, којом се обезбеђује остваривање основних циљева Владе у дефинисању економске и фискалне политике и уравнотежење макроекономске и фискалне позиције државе, а имајући у виду размере здравствене и економске кризе изазване коронавирусом у 2020. и 2021. години, саопштено је из Владе.

Стратегија представља основни документ владе у погледу утврђивања фискалне позиције земље и дефинише пројекције целокупног фискалног оквира у периоду од 2023 до 2025. године, односно укупне приходе, расходе, дефицит и јавни дуг сектора државе.

Имајући у виду драстично поскупљење електричне енергије на берзама у последњих неколико месеци, Влада Србије усвојила је Закључак којим се Јавном предузећу "Електропривреда Србије" препоручује да се резервно снабдевање електричном енергијом крајњих купаца који немају право на гарантовано снабдевање, у периоду од 1. јула до 31. августа 2022. године обавља по цени од 97,50 евра/MWh без ПДВ, а како се не би угрозило пословање и привредни амбијент у Србији.

Такође, у циљу заштите тржишта, привреде и сигурности грађана, Влада Србије донела је одлуку да у истом периоду, од 1. јула до 31. августа 2022. године, цена електричне енергије купцима на комерцијалном тржишту буде 75 евра/MWh без ПДВ.