Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Власник „Луј Витона” под истрагом због трансакција са руским олигархим

Француски тужиоци покренули су данас истрагу против власника луксузних брендова ЛВМХ (Луј Вуитон – Моет Хенеси) Бернара Арноа због његових финансијских трансакција са руским олигархом Николајем Саркисовим.

Саоснивач и извршни директор групе „Луј Витона” под истрагом је због оптужби за прање новца, а истрага је усредсређена на куповину имовине у Куршевелу, скијалишту за ултрабогате у француским Алпима, преноси Индепендент. Према извештају Тужилаштва, Саркисов је тамо стекао имовину путем трансакције у којој је Арно, преко једне од својих компанија, дао зајам, наводи француски дневни лист Монд, позивајући се на финансијско-обавештајну јединицу Трацфин, тело француског Министарства финансија за борбу против прања новца.

Наводи се да је 55-годишњи руски милијардер купио 14 стамбених јединица од једног продавца 2018. за 16 милиона евра у сложеном послу који укључује компаније са седиштем у Француској, Луксембургу и на Кипру. Извор близак истрази напомиње да Трацфин тек треба да утврди да ли је почињено кривично дело. Монд је цитирао особу блиску Арноу која је рекла да је трансакција обављена уз пуно поштовање француског закона.

Арноова ЛВМХ група поседује бренд торбица Луј Витон, Моет шампањац, Хенеси коњак, златару Тифани и сатове ТАГ Хеуер, поред многих других, а његова имовина према процени Блумберга, вреди 164 милијарде долара. Француски тајкун, који је најбогатија особа у Европи и други најбогатији после Илона Маска, 2019. године обећао је 200 милиона евра за обнову катедрале Нотр Дам, након што је уништена у пожару. Монд пише да, према „породичном предању”, Арно има посебну везу са Куршевелом јер је тамо научио да скија као дете и поседује вилу и луксузни хотел у тој области. У јануару је именовао своју ћерку Делфин да води Кристијан Диор, други по величини бренд у ЛВМХ-у, у потезу за који су неки аналитичари рекли да најављује породичну трку са њеним братом Антоаном око тога ко ће преузети компанију.