Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Војска у Шведској се укључује у борбу против банди

СТОКХОЛМ – У Стокхолму тренутно постоји око 150 адреса на којима полиција очекује да ће се убудуће дешавати акти насиља, објавио је данас јавни сервис СВТ, након што је у септембру забележен рекордан пораст убистава повезаних са сукобом између криминалних група.

Шефица полиције у шведској престоници Катрин Кимеријус Викстрем каже да је немогуће да полиција буде на свим местима у исто време.

Она није хтела да потврди колико адреса полиција прати, али је навела да прати што је више могуће.

„Интензивно радимо, покушавамо да будемо на најугроженијим местима и да се докопамо људи који су представљају опасност”, рекла је Викстрем.

На адресама живе људи из криминалног окружења, али је реч и о местима где су рођаци, пријатељи и компаније које се могу довести у везу са бандама, према информацијама шведског јавног сервиса.

Шеф шведске националне полиције Андерс Торнберг саопштио је да је проширења сарадња са Шведским оружаним снагама, након што је премијер Улф Кристерсон затражио помоћ од војске у борби са криминалним бандама.

„Нажалост, мало тога што указује на то да ће ово насиље брзо престати. Процењујемо да ће вероватно бити нових инцидената пре него што се тренд преокрене”, рекао је Торнберг на конференцији за медије, јавља Танјуг.

Он је објаснио да сарадња укључивање војске подразумева подршку у мисијама надзора, помоћ у логистици и коришћење возила оружаних снага.

„То све мора да буде командом полиције. Не ради се о распоређивању оружаних снага са директним дужностима у борби против криминала на терену”, рекао је Торнберг.

У Шведској је овог месеца убијено 12 особа у сукобу криминалних група, што је највећи број од децембра 2019. године, објавили су тамошњи медији.

У извештају шведске владе објављеном 2021. године наводи се да сваке године у пуцњави умру четири особе на милион становника, што је више од европског просека, где у пуцњавама умире 1,6 особа на милион становника.

Шведска полиција повезује високу стопу криминала са слабом интеграцијом имиграната, повећањем јаза између богатих и сиромашних и употребом дрога.