Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Вучић: Поносан на све урађено, и на оно што ћемо тек урадити

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Охриду да је поносан на све што је до сада урађено у оквиру иницијативе „Отворени Балкан”, и изразио уверење да ће се много тога тек урадити у наредном периоду, што ће донети додатну корист грађанима и привреди.

„Задовољан сам што смо разговарали о отвореним питањима, о томе да морамо да проналазимо решења, како би људи живели боље. Не може одмах све да донесе резултате, али ће то сваког дана бити све више видљиво”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији у Охриду.

Најавио је да ће наредне седмице бити одржана видео конференција, како би се наставитли разговори и припреме, да се стручњаци уједине на задатку да нађу најбоља решења и излаз из кризе у наредних шест месеци до годину дана.

„Да покушамо једни другима да помогнемо, да будемо једни уз друге, да додатно упростимо процедуре на границама, да људи брже пролазе, радимо и радићемо на томе. Борићемо се за бољи живот грађана, смањење бирократских процедура”, рекао је Вучић преноси Танјуг.

Он је указао да ако се анализирају економски и политички односи, Србија, Северна Македонија и Албанија готово да немају отворених билатералних политичких питања међусобно, а нека су, наводи, чак од најтежих у историји, успеле да реше.

„Те ствари су донеле огромне промене”, подвукао је председник Србије.

Додао је да ми, из Србије, ништа не тражимо до Северне Македоније, већ само хоћемо да имамо братски и пријатељски однос, да увек можемо да рачунамо једни на друге.

Посебно је захвалио албанском премијеру Едију Рами, што је, каже, увек био чврст и снажан, и који је, када је био изложен притисцима са различитих страна, да одустане, показао снагу лидера и шта значи опредељење и одлучност да нешто што је започео настави.

„Велика захвалност Рами, јер без његове посвећености и енергије 'Отворени Балкан' не би могао да опстане”, рекао је Вучић.

Он се захвалио свима из Албаније који долазе у Србију, и који, како је рекао, топло дочекују људе из Србије, додајући да ће и данас потписани споразуми, у области туризма и културе, даље допринети градњи још ближих односа, приближавању народа и много тога доброг.

„Поносан сам на све што смо урадили, а посебно на оно што ћемо, верујем, тек урадити”, поручио је председник Србије.

Зрно жита ће вредети као цела врећа - појачати сарадњу у ОБ

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас на конференцији за медије на самиту Отворени Балкан у Охриду да долази време када ће зрно жита бити тешко као цела врећа жита и један киловат струје као један мегават, због чега је потребна још већа сарадња у региону у оквиру те иницијативе.

„ОБ је за све грађане и све више ће припадати свима”, поручио је Рама.

Он је казао да ће три земље формирати једну радну групу за кризу која ће дати конкретна решења, јер ће криза бити још дубља у целом свету.

Рама је, како наводи Танјуг, рекао да ће радна група одмах почети са радом и да ће већ у јулу бити организован сусрет како би се сагледали предлози радне групе.

Најавио је да ће затим у септембру у Београду бити организован први заједнички сајам хране, вина и туризма, на који ће бити позвани бизнисмени из свих држава.

Рама је додао да ће бити организован и скуп о безбедности хране, као и да ће на наредном самиту у Албанији у фокусу бити енергетска безбедност за чланице ОБ.

Желимо да направимо најбољи могући дијалог, желим да нас буде шест у Отвореном Балкану, поручио је Рама.

„Свако ко се супростави овој иницијативи осуђен је на неуспех, а ко се суздржава губи драгоцено време”, нагласио је Рама.

Абазовиц: Овај скуп је дефинитивно ново лице Западног Балкана

Црногорски премијер Дритан Абазовић, који је данашњем Самиту Отворени Балкан у Охриду присуствовао као посматрач, поручио је да је до сада учествовао на разним скуповима, али да је овај „дефинитивно ново лице” Западног Балкана и апеловао да на следећем овакво окупљању буде шест, а не пет лидера.

„Све теме које су третиране искључиво се односе на животни стандард грађана, било да се ради о слободном промету, пољопривреди, енергетици, туризму, активној кризи или великим инфраструктурним пројектима... Ово је дефинитивно један нови приступ и представља заокрет у односу на оно што су до сада биле теме”, рекао је Абазовић на завршној конференцији за новинаре после Самита, преноси Танјуг.

Он је апеловао да на наредном скупу Отвореног Балкана буде присутно шест, а не пет лидера, јер, истиче, циљ јесте да ова иницијатива има више и више учесника и лидера из различитих области који раде оно што грађани од нас очекују.

„А грађани од нас очекује да будемо сви заједно, ова слика шаље посебну поруку да дискутујемо на демократски и пристојан начин и волео бих да овај исти састав појачан са шестом државом видимо и у Црној Гори”, рекао је Абазовић.

Црна Гора је, истиче, заинтересована за сарадњу, наша рука је пружана и надам се да ћемо се у оваквим приликама и оваквим темама увек обраћати грађанима.

Абазовић је позвао све да овог лета дођу у Црну Гору и поручио да је Северна Македонија у потпуности оправдала своју улогу државе која је увек отворена за све људе добре воље и лидере који желе да сарађују

„Позивам вас да током лета посетите Црну Гору, а ми ћемо да наставимо да баштинимо ову идеју у интересу наших грађана”, поручио је Абазовић.