Foto: TV Prva / screenshot

Poslušajte vest preko audio fajla

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o nemirima na Kosovu i Metohiji kada su pripadnici ROSU upali u nekoliko opština na severu i kada je jedan Srbina teško ranjen.

Osvrnuo se i na pisanje pojedinih hrvatskih medija koji su pisali o tome kako njemu takav haos odgovara.

- Oni kažu da Vučiću ovo odgovara jer hoće da stvori Zajednicu srpskih opština (ZSO), a ona treba da se stvori jer to piše u Briselskom sporazumu. Što je Srbija snažnija, to je protiv njihovih interesa - kaže Vučić i dodaje:

- Došli su do zuba naoružani da bi hapsili "fantu" i "koka-kolu" (pripadnici ROSU). Šta su sve uradili? Sećate se onog voza? Nisu ga nikada ni videli. Počinili smo strašno krivično delo jer smo uputili voz. Drugi put je bilo kada su kidnapovali i bacali na zemlju Marka Đurića da bi rekli "imali su pravu, nije prošao legalno". Ali on jeste prošao legalno. Stranci su to brutalno prebijanje pravdali, za Prištinu me baš briga - naglašava.

Podsetimo, u sredu su specijalci ROSU upali u prodavnice, magacine i druge objekte u severnoj i južnoj Mitrovici, Zvečanu i drugim opštinama na severu. Tada je upucan u leđa Srbin Srećko Sofronijević, a desetak ljudi je ranjeno. Predsednik privremenih prištinskih institucija rekao je da je u pitanju bila zaplena krijumčarene robe. Međutim, tada je došlo do sukoba, pripadnici ROSU su na ljude bacali dimne bombe i suzavac, da bi se nakon nekoliko sati povukli.