Serbia

Zaev: 30. septembar – dan za istoriju

Skoplje -- Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je građane da 30. septembra izađu na referendum o promeni imena zemlje.

EPE-EFE/Hayoung Jeon

EPE-EFE/Hayoung Jeon

On je poručio da je 30. septembar "dan za pisanje istorije, za evropsku Makedoniju".

"Sanjali smo 27 godina i danas smo na korak od ostvarenja našeg sna - obezbeđivanja evropske budućnosti za našu decu i buduće generacije", rekao je Zaev na skupu, koji je organizovala koalicija "Zajedno ZA evropsku Makedoniju".

Prema rečima makedonskog premijera, "to je odgovornost naše generacije".

"Budućnost naše Makedonijie i naše dece zavisi od nas. Niko drugi ne može da donese ovu odluku za nas", rekao je Zaev. On je dodao da je očuvanje budućnosti zemlje "najveći patriotski čin" ističući da nema alternative ulasku zemlje u NATO i EU.

"Imajući u vidu proteklih 27 godina, mi smo doneli ovu hrabru odluku, stavljajući Makedoniju ispred svih partija. Sklopili smo sporazum i stekli prijatelja. Sporazum je fer i obe strane imaju jednake koristi od njega. Ovaj sporazum obezbeđuje perspektivu, prijateljstvo, razvoj i evropsku budućnost", rekao je Zaev.

On je pozvao narod da pokaže svetu da Makedonija poštuje prijatelje.

"Prijatelji su došli iz celog sveta, nudeći prijateljstvo i govoreći nam da NATO i EU čekaju. Ključ vrata EU je u našim rukama, mi smo arhitekte naše budućnosti", podvukao je Zaev. Zaev kaže da je 30. septembar "dan izbora, dan akcije, a ne dan za ostanak kod kuće", prenela je MIA.

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi rekao je da bi svi trebalo da izađu na referendum i budućim generacijama daju zemlju, koja nema problem sa istorijom, geografijom, "otadžbinu koja je zajednička i ravnopravna za sve".

Kako je prethodno preneo AP, hiljade ljudi izašlo je danas na ulice Skoplja u znak podrške opciji "za" sporazum sa Grčkom o promeni imena makedonske države.

Makedonski građani izjasniće se 30. septembra da li podržavaju ili ne sporazum Atine i Skoplja o promeni imena makedonske države u Republika Severna Makedonija, što bi moglo da otvori put članstvu Makedonije u NATO, podseća AP.

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: I Think it was a penalty against Aston Villa
Philadelphia played in t-shirts with the names of black people who died at the hands of the police
Kompany tries everything at Anderlecht: he coached without a license (terrible), played 15 matches and invested 3 million euros in the club
Aston Villa coach on Manchester United penalty: A shameful decision
Paul Pogba: Winning the Europa League and the FA Cup are two of Manchester United's goals for this season
Manchester United's first ever Premier League win 4 consecutive games with a difference at least 3 goals
Brunu has scored 7 (4+3) points in his last 3 games for Manchester United