britanski tanker 1 Foto: JAN VERHOOG / MARINETRAFFIC.COM / EPA;

Britanski naftni tanker "Stena impero" bio je umešan u incident sa ribarskim brodom pre nego što je zaplenjen u Ormuskom moreuzu, rekao je šef lučke kapetanije u južnoj provinciji Hormozgan Alahmorad Afifipur.

- Tanker je bio umešan u incident sa iranskim ribarskim brodom. Kada je ribarski brod uputio poziv za pomoć britanski tanker je to ignorisao - rekao je iranski zvaničnik.

Sva 23 člana posade tankera sada su u bazi Bandar Abas i ostaće na plovilu do okončanja istrage, rekao je Afifipur za agenciju Fars.

Posadu čini 18 državljana Indije i još pet pripadnika drugih nacionalnosti, prenosi Rojters.

AP ocenjuje da bi pokušaj Irana da ponudi "tehničko" objašnjenje za zaplenu tankera, mogao bi da signalizira moguću deeskalaciju tenzija u Ormuskom moreuzu koji je od strateškog značaja za svetsku trgovinu.

Iranci su na kratko zadržali još jedan britanski brod, ali mu je potom dozvoljeno da nastavi plovidbu.

Velika Britanija je upozorila da će ovi incidenti imati ozbiljne posledice.

Šef diplomatije Džeremi Hant je rekao da se radi o "neprihvatljivom" incidentu u kojem su četiri naoružana iranska broda i helikopter okružila britanski tanker.

Britanija je ranije saopštila da traži informacije u vezi sa plenidbom tankera koji je u trenutku incidenta plovio prema Saudijskoj Arabiji, ali je iznenada promenio kurs nakon što je prošao kroz moreuz.

Vlasnik broda Stena Bulk i menadžer firma "Nortern marin menadžment" objasnili su da se to dogodilo oko 16 časova juče, dok je brod, koji je registrovan u Velikoj Britaniji, bio u međunarodnim vodama. U saopštenju su istakli: "Trenutno nismo u mogućnosti da kontaktiramo brod koji se sada kreće severno prema Iranu. Nije bilo prijavljenih povreda i bezbednost posade je od primarne važnosti i za vlasnike i za menadžere", javlja "Bi-Bi-Si".

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova je kratko predočilo da "hitno ispituje navode", a uskoro će biti održan i sastanak komiteta Kobra, koji je zadužen za hitne slučajeve.

Ovaj incident dolazi usred pojačanih tenzija između Velike Britanije i Irana.

Iranska revolucionarna garda zaplenila je još jedan strani tanker koji je prevozio naftu u Persijskom zalivu. Kako je Iran objasnio, brod je pokušao da "prošvercuje" oko milion barela nafte, a zaustavljen je kod ostrva Larak u Ormuskom moreuzu i to 14. jula. Na njemu se nalazilo 12 članova posade. Za sada nema informacija o imenu broda niti kojoj državi pripada.